Kereső toggle

Szicília

A Nap szigete

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Olaszországhoz tartozó sziget népszerű volt már a Keresztapa című film
előtt is: többezer éves történelem, görög, római, föníciai, bizánci, olasz
emlékek, ínycsiklandó ételek, remek borok és Európa legnagyobb működő
vulkánjának otthona. A legideálisabb idő az utazásra április-május, mivel
ilyenkor még alig látni turistákat. Narancs- és citromligetek illatát hozza a
szél, amitől az ember tökéletesen boldognak érzi magát.

A gyönyörű Szicília partjait három tenger mossa. Minden megtalálható itt, ami
a tartalmas pihenést garantálja: azúrkék tenger, pompás vegetáció, rengeteg
napsütés, a sziget múltjában ötvöződő korok és kultúrák pedig megszámlálhatatlan
remekművet hagytak hátra. A szigetnek markánsan két arca van, a keleti partsávon
a „görög” Szicília, nyugat felé haladva pedig, hát, finoman szólva, a
„temperamentumos”. A kötelező ókori látnivalókat a déli partrészen, Agrigentóban
érdemes elkezdeni, ami a Világörökség részét képezi. A Templomok völgye 12 km
hosszan görög és római templomok maradványait rejti.

Palermo és az amerikai katona

A Palermóba vezető parti útról a tenger és a kocka alakú, észak-afrikai
stílusú házak köszöntenek a sziklás vidéken. Palermóba beérve viszont a
leggyakorlottabb sofőrnek is észnél kell lennie, mert rögtön beszippantja a
hihetetlenül vad közlekedés, ami túl gyorsan mozog ahhoz, hogy az ember pontosan
tudja, éppen merre is tart. Elsőként menjünk föl egy fenséges panorámáért a
Capella Palatinához, azaz a királyi palotához, amely bizánci, normann és arab
mesterek kézjegyét viseli. Utána az óváros barokk negyedében csukott szemmel is
beülhetünk bármelyik caffetteriába, mert itt főzik a világ legjobb kávéját!

Frances Mayes, az Olaszországban letelepedett amerikai írónő könyvében olvasható
egy megkapó rész, ami Palermót és a szicíliaiakat kicsit közelebb hozza: „Volt
itt egy amerikai katona a második világháborúban. Amikor a visszavonuló németek
szétlőtték Palermo kikötőjében a hajóját, néhány bajtársával sikerült partra
úsznia. Egy este ez az amerikai katona elment az operába, ahol még életében nem
járt, és annyira megindította a zene, hogy az előadás végén elsírta magát.
Nyilván a háború szörnyűségeire gondolt, mert a taps után is csak állt, és
zokogott. A közönség elindult kifelé. Valaki megállt a zokogó katona mellett, és
megérintette a katona fejét, mintha megáldotta volna. És aztán mindenki, aki
elhaladt mellette, ugyanezt csinálta: megálltak, és egy pillanatra a fejére
tették a kezüket.” Hát, ez Palermo.

Cefalu és a nyugati part

Szicília legnépszerűbb partvidéke a cefalui tengerpart. A festői kis
halászfalu egy fejformájú szikla tövében épült, belvárosában a normann dóm és a
halászok kapuja érdekes látnivaló. A falu fölött tornyosul a La Rocca csúcs,
amelyet érdemes megmászni, igazán csodás kilátás fog elénk tárulni.

Aki hajóval érkezik a szigetre, Messinát látja meg először, és rögtön megérinti
Szicília méltóságteljes atmoszférája. A partszakasz legérdekesebb látnivalója
természetesen Taormina és az Etna, ami Csontváryt is lenyűgözte. Taorminában a
görög színház lépcsőin üldögélve félelmetes magasságban emelkedik fölénk az
Etna. Aki közelebb akar merészkedni a 3323 méter magas csúcshoz, megteheti
felvonóval vagy terepjáróval. Leereszkedve a városba, a legendás Keresztapa című
film színhelyéül is szolgáló Vitelli bárban hűsölhetünk.

Catania a sziget második legnagyobb városa, az Etna csúcsával a háttérben. A
város arculatát átformálta egy-egy kitörés – a legnagyobb 1669-ben volt –, a
város építészetét azóta a mélyfekete „lávabarokk” uralja. Délebbre autózva
Siracusa megdobogtatja a görög kultúra szerelmeseinek szívét, az amfiteátrum
egyszerűen mesés.

Ínyencek pardicsoma!

Sehol a világon nincs olyan pardicsomszósz, mint Szicíliában!

A nap érlelte lédús paradicsom íze arab fűszerek aromájával találkozik. Sok
helyen nincs étlap, de ettől autentikus a hely, hiszen mindennap a legfrissebb
alapanyagokból válogatják össze az aznapi ajánlatot. A legnépszerűbb tésztaétel
a pasta con le sarde, amelynek alkotói: szardínia, édeskömény, olívaolaj,
mazsola, fűszerek, citrom és fenyőmag. Ha a legjobb gelatóval akarjuk lezárni a
napot, az ínyenc útikalauzok szerint egy Noto nevű városkába kell utaznunk a
sziget belsejébe, ahol a legfinomabb fagylalt kapható egész Szicíliában!

Olvasson tovább: