Kereső toggle

Húsvét két fogásban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mézes-mázas sült sonka sárgarépás burgonyapürével

Hozzávalók: 1,3 kg füstölt sonkadarab (nem kötözött), 2 fej vöröshagyma, 1
fej fokhagyma, kb. 6 szem egész bors, 2 evőkanál méz,

1 evőkanál mustár, 1 dl bor

Elkészítése: A sonkát egy éjszakán át vízben áztatjuk, hogy veszítsen
sótartalmából. Másnap a vizet leöntjük róla, és annyi forró vízben tesszük fel
főni, hogy az bőven ellepje. A főzővízhez adjuk hozzá a megtisztított hagymákat
és a fokhagymát.

Kb. 2 és fél óra alatt puhára főzzük. Ha kihűlt, vegyük ki a főzőléből, és papír
törlőkendővel töröljük szárazra.

A bőrös oldalát 2-3 mm-es vastagságban vágjuk be rácsszerűen, és a húsos oldalát
kenjük be a méz és

a mustár keverékével. Fektessük a sonkát egy magas falú tepsibe, öntsük alá a
bort és előmelegített sütőben süssük 30 percig, majd vegyük ki és kenjük meg a
bőrét is a mézes-mustáros keverékkel, végül süssük addig, míg szép piros színt
nem kap.

A sárgarépás burgonyapüré hozzávalói: 50 dkg burgonya, 40 dkg sárgarépa, 1 nagy
fej vöröshagyma,

1 dl olaj, só

A megtisztított burgonyát és répát kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
Az olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a megfőtt
répát és a burgonyát, végül egy fakanállal keverjük addig, míg pürét nem kapunk.

Sült csokikrémtorta

Hozzávalók a tésztához: 12 dkg liszt, 2 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, csipet
só, 5 dkg hideg vaj, 1 tojássárgája, 1-2 evőkanál hideg víz, reszelt citromhéj

A krémhez: 15 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín, 2 egész tojás, 3 evőkanál cukor

Elkészítése: A hozzávalókat lehetőleg hideg kézzel gyorsan összegyúrjuk,
folpackba csavarjuk, majd egy óráig a hűtőben pihentetjük. A hűtőből kivéve két
folpack között vékonyra nyújtjuk a tésztát, és egy kerek tortaformát kibélelünk
vele úgy, hogy

kb. 2 cm-es peremet hagyunk.

A krémhez a csokit egy edénybe tördeljük, 1 evőkanálnyi vizet adunk hozzá, és
sűrűn kevergetve kis lángon felolvasztjuk. Közben a tejszínt is hozzákeverjük.
Ha kihűlt, belekeverjük a tojásokat, ízesítjük a cukorral. A kapott csokikrémet
a tésztára öntjük, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük.
Pirított szeletelt mandulával díszítjük.

Olvasson tovább: