Kereső toggle

Gránátalma, a szuper-antioxidáns

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az emberiség egyik legrégebbi gyümölcsét más néven paradicsomi vagy édeni
almának is nevezik. A rubintpiros gránátalma kellemes selymességével, illatában
piros húsú gyümölcsökre (som, csipkebogyó, enyhe meggy) emlékeztető eleganciával
lepi meg fogyasztóját. Azonban a legújabb kutatások szerint segíthet számos
betegség megelőzésében és kezelésében is.

Izraelben 5000 éve termesztik a nálunk is több helyütt ültetett gránátalmát,
Egyiptomban pedig legalább 4000 éve. A gránátalma szépségéről már a Biblia is
ír: Salamon királynak gránátalma-ültetvénye volt, papjainak ruháin pedig kis
gránátalmák lógtak, mert a szentélybe csak ilyen díszekkel lehetett belépni. A
Közel-Keleten illatszert is készítenek belőle, míg gyümölcséből és kérgéből
festék is előállítható.

De a tipikusan mediterrán növényt régi idők óta nagy becsben tartják gyógyító
tulajdonságaiért is. Eddig a benne levő ellagsav rákellenes tulajdonságát
ismerhettük meg, de igen hatékonynak bizonyult a szív- és érrendszeri
rendellenességek esetén is. A perzsa eredetű gyümölcs kedvező tulajdonságait
fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak.


2000-ben kezdett érdeklődést kelteni a gránátalma antioxidáns hatása, amikor egy
kutatócsoport kimutatta hatékonyságát az atherosclerosis kezelésében. A
vitamindús gyümölcs kivételesen kedvező élettani hatásaival a Time magazin is
foglalkozott. Azonkívül, hogy a gránátalma kitűnő kálium- és C-vitamin-forrás, a
szív egészségét javító polifenolokat is tartalmaz. A Technion Institute of
Technology legújabb kutatásai szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros
antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a
narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb
antioxidáns hatásúaknak tartottak.

A gránátalma legfontosabb fenol típusú komponenese az ellagsav, amely
antikarcinogén és antimutagén sajátossággal rendelkezik. Rendszeres fogyasztása
csökkenti a tumorok kialakulásának valószínűségét. Ez azért nagyon fontos, mert
ilyen hatású gyógyszert még nem sikerült a kémikusoknak előállítani. A Hollings
Rákkutató Intézetben (Dél-Karolina Orvosi Egyetem) végzett kísérletek
kimutatták, hogy az ellagsav szerepe nemcsak a tumor növekedésének megállítása
azáltal, hogy gátolja a rákos sejtek osztódását, de természetes sejthalált (apoptozist)
is képes indukálni a rákos sejtekben. 

Aviram professzor vizsgálatai megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20
százalékkal csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve
szignifikánsan növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A már
kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a
szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz
képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős
mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek
körében, és egy év alatt átlagosan 35 százalékkal csökkentette a már meszesedést
mutató artériák falának vastagságát.

Egy másik kutatás igazolta, hogy valamennyi gyümölcs közt a gránátalma
rendelkezik legkiválóbb gyulladásgátló tulajdonsággal is, amelyek számos
betegség megelőzésében és terápiájában jelenthetnek segítséget. Az elmúlt évben
az amerikai Case Egyetem kísérletei mutatták ki elsőként a gránátalma-kivonat
porckárosodást lassító képességét.

Hasznos tippek

Gránátalma vásárlásakor kemény, fényes héjú gyümölcsöt válasszunk. Éles
késsel vágjunk le a gránátalma kalapjánál egy szeletet. A magvakat tartó
hártyáknál vágjunk bele a gyümölcsbe, majd merítsük 4-5 percre víz alá, hogy az
értékes hússal körülvett magvak épségben kinyerhetők legyenek. Óvatosan
nyomkodjuk ki a magokat, melyek lemerülnek a víz aljára, míg a héj a víz tetején
marad. Szűrjük le, és már ehetjük is. Fogyasztható nyersen vagy levét
kifacsarva, joghurtba, müzlibe szórva, de semmiképp se főzzük!

Olvasson tovább: