Kereső toggle

Vendégszerető jéghotel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Svédország északi pontján, Jukkasjarviban a világ egyik legkülönlegesebb szállodája, egy jéghotel várja a kikapcsolódni vágyókat. A különleges létesítmény a tavasz beköszöntével elolvad, így minden télen nagy műgonddal építik fel újra – a nagy érdeklődésre való tekintettel egyre nagyobbra.

A világ legnagyobb jégkunyhója már több mint tíz éve fogadja a vendégeket. A 2001–2002-es szezonban 14 ezer látogatója volt, és 37 ezer érdeklődő volt kíváncsi az egészen extrém szállodára. A nem mindennapi ötlet még 1989-ben néhány japán szobrász agyából pattant ki, akik először csak alkotásaik számára építettek jégből egy 60 négyzetméteres iglut a Torne folyó jegén. Néhányan a szobrokat megtekintő vendégek közül az épületben töltötték az éjszakát, ami felejthetetlen élménynek bizonyult. Ennek nyomán valósult meg a jéghotel ötlete. 

A hely rendkívüli jellegére való tekintettel nagy az érdeklődés: tanácsos több hónappal, vagy akár egy évvel előre jégágyat foglalni. A világ legnagyobb igluját minden év októberében újratervezik. Az építményhez szükséges 4000 tonna kristálytiszta jeget a közeli Torne folyóból bányásszák. A több mint 5000 négyzetméteren elhelyezkedő szálloda falait 30 ezer tonna hóból hóágyúk segítségével húzzák fel. A szobákban gyönyörű jégkristály csillárok lógnak, az átlagos hőmérséklet –5 fok. Nem kell attól tartani, hogy a vendégek megfagynak, hiszen mindenki kap hőálló hálózsákot, amelyet a jégágyakon található rénszarvasbőrre terítenek le. Reggeli előtt a vendégeket egy csésze forró vörösáfonya-nektárral ébresztik. A jégkápolnában lehetőség nyílik a fiatal párok házasságkötésére, a jégarénában színházi előadásokat és különböző konferenciákat rendeznek. A jéghotel extrém programjai közül a legkedveltebbek a kutyaszán- és a rénszarvasszántúrák vagy az „északi fény kirándulás” hómobillal.

Ha valaki a februári tavaszban kedvet kapott egy igazi teleléshez, az igyekezzen, mert
a szálloda április végétől olvadásnak indul. Szobákat interneten keresztül is lehet
foglalni a www.icehotel.com címen.

Olvasson tovább: