Kereső toggle

Sudoku He?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Sudoku egy japán fejtörő. Úgy tartják, Svédországban találta ki Leonhard Euler matematikus, aki "latin négyzetek"-nek nevezte el. 

A felületes szemlélő szerint olyan, mint a keresztrejtvény, csak számokat használ szavak helyett. Ennél azonban kicsit bonyolultabb a dolog. Bár a játék nem igényel matematikai ismereteket, mégis kitűnő mentális feladat.

Egy 9×9-es négyzetrácsot kell kitölteni egytől kilencig terjedő számokkal. Némely négyzet már tartalmaz számokat, mások nem. A fejtörő célja, hogy az üres négyzeteket feltöltsük az odaillő számokkal. Azonban minden számnak szerepelnie kell minden sorban, minden oszlopban és minden 3×3-as minirácsban – ebből következően egyik sem ismétlődhet. Mivel több irányban kell gondolkodni egy időben, ezért egyetlen hiba is elég, hogy az egész játék kútba essen.

"A rabja leszel, ha elkezded – állítja Rick Thomas, egy bútorüzlet tulajdonosa, de állítását azért nem kell komolyan venni. Bár bevallja, hogy neki hat hete valóban ez tölti ki minden idejét. – Teljesen lefoglal. Néha hajnali kettőig is fennmaradok, hogy befejezzem."

A játék, bár eredetileg Japánban lett népszerű, mára megjelent az Egyesült Államok szinte minden újságjában. Will Shortz, a New York Times keresztrejtvény rovatának vezetője szerint ez az "új nemzetközi őrület".

A Sudoku 2005 utolsó hónapjaiban végigsöpört Európán is, és már több windowsos változata is megjelent.

Olvasson tovább: