hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trend a lelke mindennek
Téli divat: tartja magát a nőiesség

2005. 12. 13.
A divattervezők idén is gondoskodtak arról, hogy ne bágyadtan induljunk neki a télnek: vidám, színes, egészen jól hordható kollekciókat vonultattak fel a szakma legjobbjai.  A ruhadarabok nőiesek, az uniszex nem akar visszajönni. 



A fotókat összeállította Molnár Mária Virág

"Az a jó a divatban, hogy mindig hordoz magában valami izgalmat, újdonságot. Még ha ismétli is önmagát, azt képes mindig újszerűen tenni" – mondja Molnár Mária Virág öltözéktervező művész. Tovább dúl ugyanis az egyre szélesebb korszakot felölelő retro, az újdonságok most is a részletekben rejlenek. Az idei őszi-téli kollekciók a negyvenes évektől a hetvenes évekig számos elemet felelevenítenek. Korosztálytól függően jelenik meg a konzervatív, nőies, a színes, merészen laza, valamint a holdjáró, katonakabátos stílus. 

A negyvenes években játszódó Casablancából sokan emlékezhetünk a nagy szőrmegallérra, duplasoros gombolt kabátra, svájci sapkára. Eddig rendben is volnánk. Túlzásnak hatnak azonban a köntösszerű, megmondhatatlan szín? nagymamás kabátok. A tél nem kifejezetten divatidény, no de ennyire? Akik esetleg kinőtték kosztümkabátjaikat, el ne dobják, mert a háromnegyedes ujjú zakó lesz a divat, amit a tervezők hosszú kesztyűvel szándékoznak kiegészíteni. A nadrágokat hétnyolcad hosszúra szabták, amit kis pánt köt össze a boka fölött néhány centivel. Idén télen nem kell félni attól, hogy hegyes orrú cipőnk orra vagy sarka beleakad a metrólépcsőbe, ugyanis visszatérnek a kerek orrú, vékony sarkú cipők és a fűzött hosszú csizma is. A divattervezők egyszeri, lábra állítható fűzővel takarják el a belül elrejtett zipzárt, így három másodperc alatt beleugorhatunk a vádlibarát csizmába. 

Nem feltétlen kell megvásárolni az idei divatkiegészítőket, a padlásról előszedhetjük a kardigánt és a csibészes sildes sapkát is. Az övet a szokásos viselet helyett viccesen bütyökre is köthetjük. Sőt, övet ezentúl bármihez felvehetünk: kabátra, pulcsira, kosztümkabátra. A téli hidegre való tekintettel az ötvenes évek érzetét keltő harangszabású szoknyák térdig vagy az alá érnek. A kockás anyagot merészen aranysárgás, vöröses szőrmével színesítik. Dolce Gabbana például a lakkot és a szőrmét ötvözi legújabb kollekciójában. Akár tetőtől talpig szőrmében vagy annak utánzatában flangálhatunk, ha sikeresen elkerüljük az álltavédő liga aktivistáit. A divattervezők a férfiaknak is szőrmegallért terveztek 

a hosszú nagykabáthoz, lásd Casablanca. 

A hatvanas éveket az elegáns fekete-fehér szín kontrasztja idézi. A fehér szoknyát egyáltalán nem ciki fekete, vastag harisnyával hordani, igaz, a fehér szín nem éppen városi viseletre van kitalálva. 

Jil Sandert valószínűleg Darth Vader birodalmának katonái ihlették fehér kabátmodelljei elkészítéséhez. A fekete bőrszegők és kiegészítők feldobják a hófehér téli "terepkabátot". Kérdés, hogy a ruhatisztító szalonok mennyire örülnek majd az új hóbortnak. Divat lesz a csípőben széles lovaglónadrág hosszú csizmával és a garbónyakra összekötött nagy sállal.

A szakértő szerint mostanság a neutrális színek, a barna, az okkersárga, a viola árnyalatai, valamint az alapszínek dominálnak. A divatmágusok természetesen a fiatalokra is gondoltak. Mivel a telet föl kell dobni valamivel, ezért a földig érő tűzvörös, vastag, kötött sál, sapka és a csizmából kilógó vastag, norvégmintás kötött zokni a sikk. A hajsütővasat el lehet rakni, a kreppelt haj lesz a trendi. Tudják: vizesen befonva, megszárítva, kiengedve. 

Az, hogy a Metropolitan-divat kapható-e már a hazai boltokban, Molnár Virág szerint csak az itteni kereskedők nyitottságán és befogadóképességén múlik. Természetesen várható a kínai koppintás. Végezetül nem árt észben tartani azt sem, hogy míg a merész stílusötvözetek valószínűleg egy ötvenkilós gimnazista lányon poénosan és bohémosan mutatnak, addig a harminc év feletti nők könnyen slampossá válhatnak öreganyjuk nagykabátjától. Kellő odafigyeléssel azonban ízléses és vidám összeállítások hozhatók össze – nagy a stíluskavalkád, most van miből válogatni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!