hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Őszi líra

2005. 09. 13.
Bianka iskolába megy. De már nem kell klasszikus iskolatáska, se tornazsák, csak egy piros reklámszatyor. Kockás spirálfüzet és néhány színes filc, t?filcek, alkoholosak, jó illatuk van. Bianka nincs izgalomban, igaz, megint elsős, most kifestett osztályterem várja, vadonatúj tanárok, ismeretlen társak. Ez már főiskola. 

A belépőjegyet megszerezte, a diákigazolványát nemsokára kézbe veheti. Pszichológiaóra az első, pedagógia a második, esztétika a harmadik. Azután matek és filozófia. Felnőtt a lány. Máról holnapra értelmiségi lesz. Az apuka aggódik, de bizakodik: ebből a gyerekből nagy ember lesz. Bár még ugyanúgy issza reggel a kakaót, mint gimnazista lányként, olykor szürcsöl, és evés közben mesél. Még megkéri anyucit, hogy kenje meg a kiflit vajjal, azután hozza oda a mézet. Sebaj, a nyáron
hosszabbakat aludtunk, kialvatlanul viszont nagy súlya van a baracklekváros üvegnek is. Az étvágya viszont a régi. Zabpelyhet is kap, meg zsebpénzt. Reggel nyolctól este nyolcig be van osztva az ideje. Kórusba is járnia kell, jó hangja van. Ebédre nincs idő. A gimis szokások közül a késést viszont el kell hagyni, mondja a bátyja, de ő replikázik. Innen nem lehet elkésni. Kétszer lehet hiányozni egy-egy tárgyból. Akkor még megvan az aláírás. Ezen is túlleszünk, indul a lány, és vidám! Jobbat vár annál, amit a gimnáziumban tapasztalt. Hogy értékeljék az egyéni ambícióit, respektálják sajátos gondolkodásmódját. Csupa pozitív gondolat hullámzik benne, színes jövőt lát, szép meglepetéseket. Ahogy kilép az őszbe, egy tüskés gesztenyeburok pottyan elé, focizik vele. Fölemel a járdáról egy sárga-piros falevelet, le fogja préselni a filozófiakönyvében, az éppen hogy nagyon vastag. Heidegger és Max Weber között eláll majd, és megbarnul. Must illata érződik egy szarvasi házikó kitárt ablaka mögül, cefre, füstölt kolbász szagával keveredik. Érik az idő. Bianka reménysége, tudom, igazi. Legalábbis most, szeptember harmadikán feltétlenül annak tűnik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!