Kereső toggle

Madárinfluenza elleni oltóanyag

Közelítünk a megoldáshoz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarországon elkészült a madárinfluenza elleni oltóanyag, a sikeres állatkísérleteken már túl vagyunk, most az emberi tesztelésen a sor – adták hírül a hazai médiumok a héten. Annyiban félrevezető a hír, hogy azt a hamis képzetet keltheti: a magyar szakembereknek hála már biztosan a kezünkben van a – még szerencsére ismeretlen – emberről emberre terjedni képes madárinfluenza-vírus elleni oltószer egy esetleges világjárvány kitörése esetén.Kacsát vizsgáló állat-egészségügyi szakember Szibériában. Oroszországban szárnyasok tömeges megbetegedését okozza a madárinfluenza Fotó: Reuters

A helyzet ezzel szemben az, hogy – amint azt Ritoók Emese, az Országos Tisztiorvosi Hivatal szóvivője kérdésünkre megerősítette – az ázsiai madarak között jelenleg nagy arányban pusztító H5N1 altípusú vírus ellen fejlesztették ki a szakemberek az oltóanyagot. Az már tudható, hogy ez a fajta vírus olyan embereket is képes megfertőzni, akik nagy tömegben dolgoznak (fertőzött) madarakkal, emberről emberre viszont nem terjed. A megbetegedett emberekben ugyanazt a H5N1 altípusú vírust izolálták, mint a madarakban, s az Egészségügyi Világszervezet ötven laboratóriumnak küldte el a szóban forgó vírustörzset, hogy az annak megfelelő oltóanyagot kikísérletezhessék. Néhány országban már hasonlóan elöl járnak a tesztelésben, mint mi, de eredményes emberkísérletről még sehonnan nem érkezett hír. A szakemberek szerint biztosra vehető, hogy előbb-utóbb bekövetkezik egy világjárvány, az viszont nem tudható, hogy mikor, hol és milyen vírusforma révén fog kitörni. Ha "szerencsénk" van, akkor ez a H5N1 altípus fog az emberek között terjedni, s akkor tényleg kezünkben van már az ellenszérum. Persze, ha az emberkísérleteken is bebizonyosodik, hogy védelmet ad. A kérdés csak az, hogy ha ez az altípus az elmúlt tíz évben nem terjedt emberről emberre, akkor miért tenné azt később? 

Valószínűsíthető ezért, hogy a H5N1 altípus megfelelő környezetben – ami egy "kettősen fertőzött" osztódó sejtet jelent – kereszteződik egy emberek közt terjedő influenzafajtával, s az így létrejövő altípus mind a kétféle vírus tulajdonságaival rendelkezni fog. Ekkor tud kialakulni egy világjárvány, mert az emberi szervezet számára ismeretlen vírustörzs nagy pusztítást képes végezni. Egy ilyen kombinációnak számtalan elméleti variációja lehetséges, ezért a holtbiztos ellenszérum legyártása lehetetlen. De ha létrejön ez a bizonyos harmadik altípus, akkor is megvan már egy megfelelően kidolgozott módszer és technológia, amelyre borzasztó könnyen rá lehet húzni a majdani vírus elleni oltóanyag gyártását – állítja a szakember. A víruskereszteződést laboratóriumi körülmények között sehol nem hozzák létre, mert akkor művileg lehetne előállítani egy világjárványt. Ez nemcsak etikailag, hanem szakmailag is aggályos lenne, hiszen egyelőre azt sem tudjuk, melyik lehetne az az altípus, amellyel ez a H5 N1 kereszteződhetne.

A madárinfluenza elleni oltóanyag előállítása egyébként rendkívül bonyolult folyamat, hazánkban öt hónapja kísérleteznek vele csirkeembriókon. A kifejlesztett szérum az állatkísérleteken sikeres volt, ami azt jelenti, hogy bebizonyosodott ártalmatlansága és hatékonysága is, mivel a beoltott állatok nem betegedtek meg, miután megfertőzték őket a madárinfluenza vírusával. Kérdés, hogy a szer kivált-e immunválaszt az emberben, amit vérvétellel meg lehet majd állapítani három hét elteltével.

Egyes számítások szerint, ha – valószínűleg a Távol-Keletről – elindul a vírus, akkor körülbelül két hónap kell ahhoz, hogy Magyarországra is elérjen, s ennyi idő elég kell hogy legyen a megfelelő oltóanyag-mennyiség előállításához is. A WHO megfigyelő- és jelzőszolgálata igen gyorsnak tekinthető. Oltóanyaggyártó-kapacitással egyébként csak mi rendelkezünk a tavaly csatlakozott tíz uniós ország közül. Világjárvány esetén valószínűleg egyik oltóanyaggyártó cég sem fog a többi rovására meggazdagodni, mert egy ilyen helyzetben sokkal nagyobb lenne az igény, mint a világ jelenlegi gyártókapacitása.

Olvasson tovább: