Kereső toggle

Laci bácsi konyhája

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Szegfűgombás házi nyúl sonkás túrógaluskával

Hozzávalók:

2 db házinyúl-comb

2 db házinyúl-gerinc

10 dkg füstölt szalonna

5 dkg vöröshagyma

2 db zöldpaprika

fél dl olaj

fűszerpaprika

só, őrölt bors

10 dkg szegf?gomba

1 dl tejföl

1 dl tejszín 

3 dkg liszt

Sonkás túrógaluska:

50 dkg túró

10 dkg darált sonka

fél cs kapor

6 dkg búzadara

6 dkg liszt 

2 db tojás

2 dl tejföl



A kockára vágott szalonnát kevés zsiradékra feltesszük melegedni. Az apróra vágott paprikát és hagymát hozzátesszük. Amikor megpirul, rátesszük a pirospaprikát, oldjuk a színét, s kevés vízzel felengedjük. Kiforraljuk (ilyenkor szétfő a hagyma és a paprika, s ettől lesz sűr? a szaftunk). 

Rátesszük a nyúlhúst, és kevés lében pároljuk. Amikor a hús majdnem kész, beletesszük a szegf?gombát. Tejszínes (tejszín, étkezési keményítő) habarással besűrítjük az alapot, s jól kiforraljuk.

fél kg túróhoz 6,5-6,5 dkg lisztet és darát, tojást, kaprot és darált sonkát adunk. Összekeverjük, s állni hagyjuk. Pöszögő vízben, lassú tűzön kifőzzük a daragaluska-formákat. (Vízbe mártott kanál segítségével tenyerünkben formáljuk meg a galuskát.)

Tálaláskor a tányérra esztétikusan feltesszük a gombócot, mellé a nyúlhúst. Megszórjuk a tányér szélét apróra vágott piros- és fehérpaprikával és szegf?gombával, a gombócokat pedig apróra vágott snidlinggel.

Eperkrém

Hozzávalók:

1 l víz

5-6 dkg zselatin

1 cs. eperzselé

20 dkg eper

10 dkg cukor

10 dkg epervelő

30 dkg tejszínhab

5 dkg porcukor



A díszítéshez:

5 dkg zöld kókusz

mentalevél

A pohár szélét először zselébe, majd zöld kókuszreszelékbe mártjuk.

A megmosott epret gerezdekre vágjuk, pohárba tesszük, majd zselével kiöntjük. Hagyjuk, hogy megdermedjen. (Piros zselatin is lehet, de a fehér jobban mutat.)

Ez a pohár 1/3-a, erre kerül rá az eperpüré és a tejszín (ha nem dermed meg, puha marad, tegyünk hozzá zselatint). A krémet habzsákból töltjük a pohárba (így nem lesz maszatos a pohár). Tejszínhabbal, friss eperrel díszítjük.

Olvasson tovább: