Kereső toggle

Laci bácsi konyhája

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Csokoládés hátszíncsíkok

Hozzávalók:

25 dkg rizs

3 dkg vöröshagyma

2 dkg ételízesítő

5 dkg pulykasonka

20 dkg sárgarépa

5 dkg vaj

1/2 cs. petrezselyemzöld

só, cukor, chili, kesudió

Köretként vajban sárgarépát párolunk, kevés cukrot, vizet és petrezselyemzöldet teszünk rá. Kevés olívaolajon a póréhagymát üvegesre hevítjük, majd rátesszük a pácolt (mustár, bors) hátszíncsíkokat, s tovább pirítjuk. Amikor a hátszín üveges, rátesszük a cikkekre vágott gombát és a leforrázott pulykamájat. Fűszerezzük borssal, ételízesítővel, s kevés chilivel. 

Ha a hús puha, hozzáöntjük a barnamártást, a vörösbort és az olvasztott csokit. Összeforraljuk.

Körete lesz még a sonkás párolt rizs. A sonkát vékony csíkokra vágjuk, s hagymás vajon meghúzatjuk, majd a főtt rizshez hozzákeverjük. Kivajazott formába töltjük, s tálaláskor a tányérra borítjuk. A sárgarépát mellé helyezzük. A csokoládés hátszíncsíkokat esztétikusan mellé tesszük. Vajon kesudiót pirítunk, s az egész tányért megszórjuk vele.

Rácsos meggyes rétes

Hozzávalók:

50 dkg mirelit vajas tészta

20 dkg tejberizs

20 dkg magozott meggy

5 dkg dió

3 dkg kristálycukor

1 db tojás

12 dkg tejszínhab

4 gombóc vanília fagylalt

5 dkg csokoládé

őrölt fahéj

A vajastésztát kinyújtjuk, és két egyenlő hosszú csíkra vágjuk. Az egyik lap szélét megkenjük felvert tojással. A tésztacsík közepére a tejberizst mint tölteléket felrakjuk, durvára vágott dióval megszórjuk, majd a tetejére a magozott
meggyet tesszük. Ezt is megszórjuk dióval és kristálycukorral (mire a tészta megsül, a cukor elolvad, s így nem folyik ki a töltelékből).

A másik lapunkat rácsos vágóval végigvágjuk. Ezt a vágott lapot a töltelékre helyezzük. Az alsó tésztát ráhajtjuk, s morzsába vagy lisztbe mártott késsel a tészta szélét megnyomkodjuk. Így a tészta összetapad. Tetejét megkenjük tojással, s 190 oC-os sütőben megsütjük.

Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni. Megszórjuk porcukorral. Felszeleteljük. Vaníliafagylalttal tálaljuk, amit csokoládéval megdíszítünk. Ehető virágokat is tehetünk mellé.

Olvasson tovább: