Kereső toggle

Klímaberendezések divatja

Hűtőház vagy csendes otthon?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt évek nyári rekkenő hőségét és a fülledt időjárást megtapasztalva hazánkban is egyre népszerűbb a lakások, házak klimatizálása. Egyre szélesebb vásárlói réteg számára vált elérhetővé a légkondícionálók alkalmazása. A vásárlás azonban komoly körültekintést igényel, mert nem minden típusú klíma alkalmas mindenhová. 

A klímaberendezések fokozódó keletje várható, hiszen a szakemberek folyamatos felmelegedést jósolnak. A legújabb kutatások szerint az elkövetkező negyven évben a kontinens nyarainak több mint a fele a 2004. évihez hasonlatos vagy még melegebb lesz. Bebizonyosodni látszik, hogy az emberi környezetszennyezés közvetlenül felelős az éghajlatváltozásért, illetve a rendkívüli időjárási események kialakulásáért. 

A klíma az egyetlen tartós fogyasztási cikk, melynek piaca látványosan bővült az utóbbi években. Az elmúlt nyarak tapasztalatai azonban igazolták, hogy a "no name" termékek nem állják meg a helyüket a minőség tekintetében – akár már egy hónapon belül jelentkeznek meghibásodások a készülékben (például a kültéri egység ráz, belső alkatrészek eltörnek és megrepedeznek). Ahhoz, hogy a nyári kánikulában meg tudjuk őrizni "hidegvérünket", tekintsük át a piaci kínálatot, és feltétlenül konzultáljunk hozzáértő szakemberrel, mielőtt új légkondicionáló berendezést vásárolnánk. Következzék néhány fontos szempont a választáshoz!

Először is különféle típusok léteznek: az ablakklímát a mérete miatt panellakásokba, irodákba ajánlják. Előnye a készülék viszonylagos olcsósága, hogy hatékonyan növeli a levegő páratartalmát, és tisztítja a levegőt is. Hátránya viszont, hogy ablakba vagy könnyűszerkezetes házba építik be, s többnyire lakatos és üveges szakember segítsége is kell a beépítéshez, ami többletkiadással jár, továbbá meglehetősen zajos: 48–52 decibellel üzemel. (Összehasonlításként: egy korszer? középkategóriájú gépkocsiban 100 km/óra sebességnél 70 decibel a belső zaj.) 

A mobil klímát a nappali szobában, hálószobában és irodában használják, tetőtéri szobába nem ajánlják. Előnye, hogy a lakáson belül könnyen változtatható a helye. Hátránya, hogy kissé zajos, állandó zúgásával elűzi esetleg az álmot, és a ki-be kapcsolás váratlan kattanásával is zajt kelt.

Aki igazán jó megoldást keres, s pénztárcája sem szab határt a választásnak, az csak splitet vásároljon, tanácsolják a hozzáértők. Előnyük, hogy bárhova felszerelhetők, esztétikus berendezések, programozhatóak, csendesek, távirányítóval vannak ellátva, hatékonyak, s ezért gazdaságosan hűtenek, nagy teljesítményűek, akár egy lakás több helyiségét is tudják egyszerre hűteni (multisplit). Levegőszűrőket is tartalmaznak, egyrészt pollenszűrőt, mely a port és pollenkoncentrációt csökkenti, másrészt plazmaszűrőt, ami a vegyi szennyeződéseket semlegesíti, megszűri a dohányfüstöt és a nem kívánt szagokat. Hátrány a megbízható készülékek magas ára, s a végszámlát tovább növeli a felszerelés és az üzembe helyezés 40-60 ezer forintos költsége. 

A hipermarketek polcain találhatunk már negyvenezer forintért is klímát, és sokat elárulhat egy-egy márkanév is. Ha az importőr cég mögött nincs megfelelő szervizhálózat, alkatrész-utánpótlás, könnyen bajba kerülhetünk – esetleg két-három év múlva kidobhatjuk a falra rögzített készüléket. Vannak márkák, melyek hosszú évek-évtizedek óta jelen vannak a piacon, az általuk forgalmazott klímaberendezések árukat tekintve akár ennek többszörösei is lehetnek, viszont hosszú távon biztonságosan élvezhetjük a hűtést. Gyakran előfordul, hogy a kánikula idején megvásárolt klíma felszerelését a szervizek csak egy-két héten belül vállalják, ezért melegen ajánlható, hogy a klímavásárlásról a nyáron hűlni vágyók még télen döntsenek, akkor van idő szakembert hívni a klimatizálásra kiszemelt helyiségek felmérésére, illetve összevetni az ajánlatokat, sőt még a szezon előtt árengedménnyel hozzájuthatunk a kívánt hűtőberendezéshez. Alaposan gondoljuk át a szerelvények, a kültéri egység elhelyezésének kiválasztását, a nyomvonalak kijelölését is.

A vásárláskor ajánlatos odafigyelni a hanghatás értékére, a zajszintre (45 decibelnél magasabb érték ne legyen), a hűtőközegre, a felszereltségre (szűrők), a megbízható forgalmazóra, a számlára és a garanciára. 

Vigyázat! Ha a teljesítményszámítás nem jó, a legprofibb klíma is gondot okoz. Nem az alapterület szerint kell meghatározni, mert ezáltal csak irányértékeket lehet számolni. Nagyon fontos az ablakfelületek, árnyékolások, égtáj szerinti tájolás, belső hőfejlődés és épületszerkezeti adottságok figyelembevétele is. A túlméretezett készülék fölöslegesen drága, nagy méreteivel otromba és még zajos is. A túl kicsi készülék olcsó ugyan, de nem képes lehűteni a helyiséget.

Egy dolgot végképp ne tegyünk: ne kísérletezzünk a házilagos felszereléssel, még akkor sem, ha a gyártó a saját készülékleírásában tanácsokat ad, hogyan szereljük fel házilagosan a készüléket. Nem ajánlatos belefogni, ugyanis a telepítés csak drága célszerszámokkal végezhető el. A kompresszort cserélni drágább, mint új készüléket vásárolni! A felszerelést kizárólag szakszervizzel ajánlatos elvégeztetni, a telepítést a szakmai követelményeken túlmenően csak hatósági vizsgával rendelkező szerelő végezheti (zöldkártya).

A készülékek rendszeres – évente minimum egyszeri – karbantartást igényelnek, elpiszkolódhatnak, ami a működésüket negatívan befolyásolhatja, több áramot vesznek fel. A rendszeres karbantartás a klíma élettartamát öt-tíz évvel meghosszabbítja. A karbantartás elmaradása miatti meghibásodásokra nem is vonatkozik a garancia.

A légkondicionálás kapcsán gyakran felmerülnek az egészségi szempontok. Kétségtelen, hogy sokan nem bírják a klímát, megfáznak, allergiás tüneteik jelentkeznek. Egyéni érzékenység esetében mondjunk le a klímáról. Sokszor azonban arról van szó, hogy a berendezést rosszul használjuk. Amikor a készülék hűt, akkor a ventilátor hat fok körüli levegőt fúj ki, és ha ez elé közvetlenül leülünk, az biztos megfázást jelent. A hideg levegőt sohase irányítsuk ülőhelyre, fekvőhelyre, inkább oszlassuk el a semleges térben. Ne hűtsük túl a helyiséget. Ha a külső hőmérséklet harminc fok, akkor belülre se állítsunk be huszonhatnál hidegebbet, mert a szervezet rosszul alkalmazkodik a nagy hőfokkülönbséghez.

Olvasson tovább: