Kereső toggle

Európai nem az utcai cigizésre

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Még az utcákon is betiltaná a dohányzást az unió egészségügyi biztosa. Markosz Kyprianu ciprusi biztos szeretné elérni, hogy az Európai Unió mindegyik tagországa tiltsa meg a közterületi dohányzást.

Az egész Európai Unió területén betiltaná a közterületi dohányzást Markosz Kyprianu, a ciprusi egészségügyi EU-biztos. Tervei szerint így nem lehetne az unióban sem az utcán, sem közintézményekben, nyilvános helyeken cigarettázni, mindenki csak otthon gyújthatna rá legálisan. 

Kyprianu elismerte, hogy biztosként nincs meg a jogköre ahhoz, hogy ilyen szabályozást bevezessen, ezért megpróbál megnyerni az ügy támogatására befolyásosabb politikusokat. Többek között Tasszosz Papadopulosz ciprusi államfőt és Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnököt kérte meg arra, hogy támogassák az elképzelést, és első lépésként szokjanak le a dohányzásról.

Kyprianu a szigorú szabályozást azzal indokolta, hogy az Európai Bizottság jelentése szerint az unióban félmillió ember halálát okozza a cigarettázás évente, így ez az első számú elkerülhető halálok Európában.

Olvasson tovább: