Kereső toggle

Emlékezetessé teszik az eseményt

Beindult az esküvőipar

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Félmilliótól hárommillióig terjedhetnek ma egy rendes esküvő költségei – legalábbis az esküvő- és partiszervezők kimutatásai szerint. Az elmúlt hétvége volt az idei nagyszabású esküvői vásárok szezonja, ahol felvonult a házasságkötés teljes háttéripara. A magyarok egyre lankadó házasodási kedve láthatóan remekül eltart egy kiterjedt hazai szolgáltatóipart – ami az árakat nézve nem különösebben meglepő. Kastélyvacsora, lovas hintó, korh? ruhák, rézfúvósok, ruha- és sminktanácsadás, szépségápolás, limuzin, Karib-tenger és megannyi egyéb, el-en-ged-he-tet-len kellék és kiadás… elvégre jó esetben egyszer házasodunk, nem igaz? 

Meglepő módon az esküvőkiállításokra nem csupán fiatal résztvevők látogattak el – rengeteg pár és ami feltűnő: számos magányos nőcsoport volt jelen –, hanem lelkes anyukák és nagymamák vonultak fel alaposan körbejárva és kalkulálva a lehetőségeket. "Nekünk nem lehetett nagy esküvőnk, de a lányunkét széppé tesszük" – mosolygott rám az egyik lelkes anyósjelölt. A szervezők szerint jónéhányuk nyitottabb volt az újdonságokra, mint maga az érintett generáció. Érdeklődőkből és szolgáltatókból biztosan nem lehet hiány, hisz a Novotel Kongresszusi Központ hagyományos kiállításának időpontjában idén a Sportaréna nagyszabású rendezvényére is sor került – telt házzal.

A házasságkötések számának riasztó visszaesése ellenére az esküvői vásárokon megkérdezett vállalkozók nem látják gyászosnak a "piacot". Erre az is bizonyíték szerintük, hogy évről évre érdeklődők tömegét vonzza az esemény. Álmodozni persze mindig jó. Mindenesetre a különféle szolgáltatások tetemes költségei önmagukban is magyarázatot adhatnának a házasodási kedv visszaesésére. Még akkor is, ha az esküvő- és egyéb partiszervezők a legapróbb részletekig gondoskodnak a nagy esemény megszervezését illetően. Az esküvői fogadás helyszínét, a ruha kiválasztását, a meghívottak névsorának elkészítését, a meghívók, a dekoratőr, a fodrász, a fotós, a filmes, a megfelelő zenekar kiválasztását, az autó bérlését, a költségvetés elkészítését és nem utolsó sorban a jó hangulatot is magas szinten garantálják. Sőt, a nászút megszervezésének terhét is magukra vállalják! 

A kiállítás forgatagában idén nagy újdonságnak számított a legkülönfélébb exkluzív helyszínek kínálata. Az esküvő helyéül ma már Magyarország szinte valamennyi vára, kastélya, lovagterme kibérelhető. A helyszínen akár hintót, borkóstólót, korabeli kosztümben való kiszolgálást és korh? muzsikát is biztosítanak a szervezők. A partiszervizek képviselői megnyugtatnak: a legegyszer?bb kockás terítős helyszíntől a medencés partiig mindent előteremtenek igény szerint. Akár limuzinok és luxus amerikai autók is bérelhetők, sofőrrel. Elmondásuk szerint az is előfordul, hogy az ifjú párnak arra van igénye, hogy à la nature, erdőben és virágos mezőn kösse össze az életét. 

Kérdés, hogy ezért a pár még fizetni is hajlandó-e, vagy csak a fényűző esküvői vásárból kijövet jut a felettébb puritán elhatározásra? 

Ha az esküvői vacsora végére nem fogy el az összes pénzünk, a jövő hónapban esedékes lakásrészletet is beleértve, akkor érdemes gondosan kiválasztani a nászút célállomását is. Általában a tengerpart és a mediterrán környezet vonzza a fiatal párokat, különösen Kuba, Mexikó és Madeira a favorit. Idén ugyancsak újdonságnak számítottak az óceánjárók és luxushajók kínálatai. A gigantikus járművek több hétig járják a tengert, illetve az óceánt egzotikus, lakatlan helyeken kikötve.

S végül egy jó hír azoknak, akik másra költenék azt a pár százezret: az esemény lényege, azaz az illetékes anyakönyvvezető előtti házasságkötés még mindig ingyenes. 

A szolgáltatások árai

Menyasszonyi ruha:   70 000 – 200 000 Ft
Jegygyűr?:   5 000 Ft/g-tól
Esküvői meghívó:   100 Ft/db-tól
Esküvői helyszín: Étterem: 80 000 – 400 000 Ft
Kastély, vár:   200 000 – 500 000 Ft
Esküvői vacsora:   3 000 – 8 000 Ft/fő
Zenekar:   70 000 Ft-tól
Limuzinbérlés sofőrrel:   20 000 – 150 000 Ft
Tűzijáték:   70 000 – 1 500 000 Ft
Esküvői videofelvétel:   80 000 – 150 000 Ft
Nászajándék: pénz, utazási csekk, műszaki
cikkek
Nászút:   70 000 – 1 000 000 Ft
Teljes esküvő költsége:   500 000 – 3 000 000 Ft

Olvasson tovább: