Kereső toggle

A 62. Golden Globe

Júlia csodálatos sikere

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Erdei Judith

A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége immár 62. alkalommal osztotta ki az Oscar előfutárának is tekintett Aranyglóbusz-díjakat. A vígjáték kategóriában Annette Bening kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat, Szabó István Csodálatos Júlia cím? filmjében nyújtott alakításáért. Annette Bening és Szabó István a Csodálatos Júlia budapesti premierjén 

A Golden Globe nagy nyertese Martin Scorsese rendezésében az Aviator (Pilóta) lett, mint az év legjobb filmje. A Howard Hughes milliárdos életéről forgatott gyönyörű, kosztümös film a harmincas évek Amerikájába repít minket. A különc pénzembert alakító Leonardo diCaprio ezért az alakításáért átvehette a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. A hollywoodi elit felállva tapsolta meg az ifjút, akit már kétszer jelöltek Aranyglóbuszra és egyszer Oscarra. A legjobb filmzenének is az Aviator bizonyult. 

Clint Eastwood, minden idők legismertebb westernhőse, egy ideje már csak rendez, s úgy tűnik, ebben a m?fajban is történelmet írt, mert a Million Dollar Baby cím? filmjéért most megkapta a legjobb rendezőnek járó aranygömböcskét. A film főhősnője Hilary Swank másodszor kapta meg a Golden Globe díjat a dráma kategóriában. Emlékeztetett az idei versengés a 1999-ben kialakult helyzetre, amikor a szinte ismeretlen Hilary Swanket jutalmazták a Golden Globe-on és az Oscaron egyaránt, a sokkal esélyesebb Beninggel szemben. Erről az érdekes generációs párbajról a következőképpen nyilatkozott Annette Bening, miután átvette a régen várt díjat: "A piac törvényei még mindig a fiatal színésznőknek kedveznek Hollywoodban, ahol kétségtelenül létezik ez a fajta negatív diszkrimináció. De amíg vannak olyan emberek, akik szívesen csinálnak filmet idősebb nőkről, érdekes történeteket, sorsokat mutatnak be, addig nincs baj – ezek a filmek is el fognak készülni." 

A legjobb férfi főszereplő vígjáték kategóriában Jamie Foxx lett, aki a Ray Charles életét feldolgozó filmben elképesztő hasonlósággal eleveníti fel a legendás vak zongoristát. 

A legjobb mellékszereplők díját a Closer cím? filmért Natalie Portman és a brit Clive Owen kapták, ez utóbbi a Bourne rejtélyben és a King Arthurban lett ismertté.

Az est díszvendége vitathatatlanul Robin Williams volt, aki már ötször nyert Aranyglóbuszt különböző alakításaiért; idén egy színésznek járó legnagyobb elismeréssel jutalmazták, Cecil B. DeMille-életm?díjjal térhetett haza. Williams a tavaly elhunyt Christopher Reeve-nek, az örök Supermannak ajánlotta díját. Beszédében többek között méltatta az Aranyglóbusz gyakorlatát, amiért külön kategóriában jutalmazzák a vígjátékokat. Ahogy mondta: "Megengeditek, hogy egy szobában játsszunk a felnőttekkel!"

A magyar filmművészet nemzetközi sikerét tovább öregbítheti idén Antall Nimród is, ugyanis a Kontroll jó eséllyel pályázik a február végi Oscar-gálán a külföldi filmek kategóriájában.

Olvasson tovább: