hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Francia mesterművek Pesten

2004. 12. 26.
Az árnyék és fény ellentétes, de elválaszthatatlan fogalmak. Ez nem csak a fény optikai és szimbolikus megjelenítésére értendő. A francia festészet 400 évét felölelő budapesti kiállítás az elismert festők mellett a szakma "árnyékos oldalára" érdemtelenül kiszorult művészek egy-egy alkotását is bemutatja. 



Edgar Degas: New Orleans-i gyapottőzsde (1873) Fotó: Szépművészeti Múzeum 

A héten nyílt meg a M?csarnokban a Mesterművek – 400 év francia festészete cím? kiállítás. A közel húsz franciaországi múzeum anyagából válogatott 118 műtárgy legrégebbi darabjai az 1620-as években készültek, a legfiatalabb viszont alig 10 éves. 

A fény-árnyék tematikájára épülő, grandiózus kiállítás egymásba nyíló termeiben egy-egy jellemző háttérszín és megvilágítás jelzi az adott korszakot – a Napkirály barokk pompájának bordó bársonyától a 20. század izmusainak letisztult egyszerűségéig; a reflektorok sejtelmes, sárga, gyertyaszer? fényétől a tisztán, fehéren beömlő napfényt idéző világosságig.

A tematikailag vagy megfogalmazásukat tekintve ellentétes művek szándékos egymás mellé helyezésével a kontrasztok felerősödnek. A 17. századi Georges de la Tour festésmódja az 1930-as éveket idézi – olyannyira, hogy sokáig hamisítványnak gondolták. A szemléltetés kedvéért Szent Sebestyént Szent Irén ápolja cím? képét egy kortársának azonos témájú képe mellett láthatjuk. Henri Gervex aktot ábrázoló festménye, a Rolla (1878) pedig a maga korában nem annyira témája (!), mint inkább formai szempontok miatt vált botrányszagúvá.

A világszerte elismert francia impresszionizmus a várakozásokhoz képest most kisebb teret kap, de a témaválasztással a "kliséktől való elszakadást" szerették volna láttatni a kiállítás főkurátorai – hangzott el a megnyitón.

Franciaország viszonylag későn kezdte el felfedezni és értékelni saját festészetét; a Louvre francia nemzeti szárnya csak 1992-ben nyílt meg. A tárlat szervezőit a válogatás összeállítása során bevallottan a kíváncsiság is vezette; mennyiben változik meg a közönség véleménye a francia festészetről a látott festmények alapján. A kiállítás 1945 óta a legnagyobb anyag, ami Franciaországot elhagyta. 

A Mesterművek – 400 év francia festészete cím? kiállítás megtekinthető a M?csarnokban február 27-ig – december 24. és 31. kivételével – naponta 10 és 20 óra között. Jegyek elővételben is válthatók. A biztonsági beléptető rendszerrel felszerelt bejáraton át csak kis táskával lehet bemenni. Kísérőrendezvények a Francia Intézet szervezésében: 12 művészfilm, 400 év francia zenéje a Zeneakadémián, gyermekprogramok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!