Kereső toggle

Tollas dinoszauruszok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sajátos időszaki kiállítás nyílt pénteken a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az itt látható szárnyas dinoszauruszmaradványok 124 millió évesnek tartott kínai leletek. A kontinentális Európában először nálunk mutatják be azt a tizenhárom leletet, amely anno vihart keltett tudományos körökben. 

A történet 143 évvel ezelőtt, 1861-ben kezdődött, amikor felfedezték az ősmadarat (Archaeopteryx). A csontváz körül látható tollak lenyomatai arról tanúskodtak, hogy ezek minden kétséget kizáróan egy madár – sőt, a tudomány által ismert legősibb madár – leletei. Az állat a dinoszauruszokra jellemző tulajdonságokkal is rendelkezett. Így felvetődött a kérdés: vajon a ma élő madarak a dinoszauruszok leszármazottai?

A kínai tollas dinoszauruszok az evolucionisták szerint választ jelentettek a kérdésre. A leletek alapján azt állítják, hogy a ragadozó dinoszauruszok nem haltak ki, hanem a tollak, majd később a repülés képességének kifejlődése révén madarakká alakultak!

A tollas dinoszauruszokkal és a madarakkal egy időben élt a repülő hüllők egy csoportja: a Pteroszauruszok. 

A legnagyobb példányok szárnyfesztávolsága elérte a 20-22 métert is. Magyarországról is előkerültek 90 millió évesnek gondolt repülőhüllő-csontok, köztük egy 30 centiméteres, fogak nélküli teljes állkapocs. A lelet szintén látható a kiállításon. Egyes elképzelések szerint ezek az élőlények 67 millió éve végleg eltűntek a Föld színéről. (Hetek)

Olvasson tovább: