hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kaposvár, a virágváros
Másik Magyarország

2004. 09. 27.
Az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének (Entente Florale) díjkiosztó gáláját a franciaországi Aixles-Bainsben rendezték szeptember 10-én. Magyarország 15. alkalommal vett részt a versenyen, amelyen 11 ország mintegy 25 ezer települése vetélkedett egymással. Idén a 2003-as Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny két somogyi győztese, Kaposvár és Balatonszárszó képviselte hazánkat. A rendkívül rangos nemzetközi megmérettetésen Kaposvár arany fokozatot kapott, azaz európai "virágbajnok" lett, míg Szárszó a falvak kategóriájában ezüst minősítéssel büszkélkedhet. Szita Károly, Kaposvár polgármestere nem titkolt örömmel nyilatkozott lapunknak a sikeres szereplésről. 



Utcarészlet Kaposvárott. Ez is Kelet-Európa Fotó: Hoffmann R. 

– A város hangulatát egyrészt az eklektikus, szecessziós belváros, valamint az árnyas fákkal szegélyezett utcák határozzák meg; másrészt az, hogy már a dualizmus korában hirtelen fejlődésnek indult település vezetői virágok telepítésével igyekeztek esztétikusabbá tenni a városképet. A város valamikor ekkortájt kapta a "virágos Kaposvár" elnevezést…

– Az idősebb kaposváriakban még él ez a kép, és jelezték is sokszor, hogy szeretnék visszahozni azt a valamikori hangulatot. Nem azért, hogy versenyeken induljunk, hanem azért, mert az emberek szeretnek szép környezetben élni. Az önkormányzat ebben partner: évről évre egyre többet fordítunk a városra, a parkgondozásra és a virágosításra. 

– Ilyen szemet-lelket gyönyörködtető eredmény, úgy gondolom, csak széles kör? lakossági összefogással valósítható meg. Például azért, mert nemcsak létrehozni, hanem vigyázni is kell rá. Menynyire tudták bevonni a helyieket?

– Az biztos, hogy nem elég egyszer kitakarítani egy települést! A nemzetközi zsűri egy nappal korábban érkezett a vártnál, így volt egy szabad estéjük, amikor saját maguk vették nyakukba a várost, és nemcsak azt az útvonalat értékelték, ahova mi vittük őket, hanem a városról egy átfogó képet szereztek. Szóval ezt korábbról kell kezdeni. Ebben a városban hajdanán kialakult egy nagyon egészséges lokálpatriotizmus, de ezt pár évtized alatt kiirtották belőlünk: elvoltunk, mint a befőtt. Persze tudat alatt mindig ott volt, hogy büszkék vagyunk arra, hogy Kaposváriak vagyunk, és ez a mentalitás aztán hál\' Istennek elő is jött az emberekből. Abban is, hogy egyre igényesebbek lettek a környezetüket illetően. A városvezetés pedig virágvásárokat rendezett, versenyeket hirdetett az intézmények, kisebb közösségek, illetve magánszemélyek számára, kinek a legtetszetősebb a portája. Egyre többen vették ki részüket a város szépítéséből, a város alakításából. Ez a folyamat érett be most azzal, hogy arany minősítést kaptunk.

– Milyen feltételeknek kellett megfelelni ahhoz, hogy az európai virágos városok és falvak versenyén el lehessen indulni?

– Egy hasonló szempontok szerint zajló hazai versenyt kellett megnyerni. A nemzeti győztesek indulhatnak az európai döntőn. Idén 25 ezer európai település – ez összesen mintegy 40 millió lakost jelent – indult a falvak és a városok versenyén, és ebből került ki az a 11 város és 11 falu, amely a nemzetközi zsűri szigorú bírálata alapján részt vehetett a díjkiosztó gálán Franciaországban. Beszéltem az ír zsűrielnökkel a díjkiosztó után, aki azt mondta, hogy az évtizedek óta megrendezett versenyeken még soha nem volt ilyen erős a mezőny. Egyébként már az elején felhívták arra a figyelmünket, hogy a dicsőség nem azon fog múlni, hogy kinek hány virágpalántája van, hanem az építészeti és tájrendezési értékeket, a városfejlődést nézik. A döntőbe bekerült csapatok így csak öt év múltán indulhatnak legközelebb. 

– Milyen további célkitűzéseik vannak? 

– Ezt a szintet tartanunk kell, sőt továbbvinni: 2008-ban újból nevezünk! A dinamikus városfejlesztést a következő években is folytatni kell, ehhez európai uniós forrásokra pályázunk. Ha sikerrel, akkor az elkövetkezendő öt évben a város több részében egy teljesen új arculat fog megjeleníteni. Jelenleg több mint 100 millió forintot fordítunk évente a virágosításra, közterületek rendbe tételére, zöldterületek gondozására. A városnak számos védett fája, felújított és újonnan épült szökőkútja is van, a belvárosban sétálóutcát alakítottak ki, megszépült és virágos lett a főtér is.

– Milyen előnyöket jelenhet az Entente Florale minősítése a város számára?

– Ez nem jár virágmaggal vagy pénzjutalommal, viszont növeli az emberek életminőségét: egyszerűen szeretnek itt lenni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!