Kereső toggle

Vendégelő

Tavaszi induló

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Négy nap alatt több mint kétszáz irodalmi, kulturális és szakmai esemény, közel hatvan külföldi vendég tizenhét országból, mintegy háromszázharminc magyar szakmabeli, két Nobel-díjas író. Számokban kifejezve így fest a Független Kiadók Szövetsége (IPA) által a világ húsz legjelentősebb könyvvására között jegyzett XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programja, amely csütörtökön indult, és vasárnap este ér véget.Günter Grass író 

Salman Rushdie, Viktor Jerofejev, Slawomir Mrozek, a nemrégiben elhunyt Robert Merle, Lawrence Norfolk és Mario Vargas Llosa után idén Günter Grass – és szülőhazája, Németország – lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. 

A fesztiváligazgató, Zentai Péter László elmondása szerint Németország meghívása szimbolikus a Magyarország európai uniós csatlakozása előtti napokban, hiszen a két ország könyvpiacát évszázados múltú kapcsolatok kötik össze. A mostani Német Díszvendégség eseménye során közismert német és magyar írók beszélgetnek majd: Nádas Péter és Joachim Sartorius, Konrád György és Herta Müller, Esterházy Péter és Ingo Schulze mellett Bacsó Bélát és Michael Krügert hallhatják az érdeklődők. A fesztiválon azonban más nemzetek szerzői is képviseltetik magukat: kerekasztal-beszélgetéseken keresztül például spanyol, szlovák, svéd és ír kortárs írókkal ismerkedhet meg a közönség.

A négynapos fesztivál több mint kétszáz programjának nagy része könyvbemutatóval egybekötött dedikálás lesz. Ismét a könyvfesztivál egyik kiemelkedő programja lesz az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, melynek keretein belül tizenöt ország fiatal szerzői mutatkoznak majd be a magyar olvasók előtt. 

A vásárral egybekötött fesztivál programjait kerekasztal-beszélgetések, fotókiállítások, filmvetítések színesítik, sőt kifejezetten gyermekeknek szánt matiné jelleg? előadásokat is tartanak majd. 

Hazánkban évente átlagosan nyolcezer új könyv jelenik meg, melyek összesen mintegy három és fél millió példányban kelnek el. Ezek az adatok az egy főre jutó könyvvásárlás tekintetében a világ élvonalát biztosítják a tízmilliós lakosú Magyarországnak. A szervezők nem titkolt célja, hogy a könyvfesztivál segítsen megőrizni ezt az előkelő helyezést. 

A könyvfesztivál részletes programjáról a www.bookfestival.hu-n lehet tájékozódni. (Origo)

Olvasson tovább: