Kereső toggle

Otthonos Görögország

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Exkluzív interjú George Ch. Keramidiotisz úrral, Görögország legnépszerűbb üdülőfővárosa, Katerini-Paralia polgármesterével.

– Polgármester úr! A rendszerváltás után a magyarok szinte lerohanták Görögországot, és felfedezték az addig kevesek által ismert világot. Mennyire érezhető az Olimposz Riviérán, hogy a magyarok mostanában tömeges méretekben a közeli Horvátországot választják úti célul?

– Más országról nem tudok nyilatkozni, de mi nem érzékeljük, hogy kevesebb magyar látogat el hozzánk. Az utóbbi években a szállodák és apartmanházak hetven százaléka fel lett újítva, és további fejlesztéseket tervezünk. Ez a budapesti kiállítás számunkra nagyon fontos, hiszen a magyarok évtizedek óta járnak Görögországba, és meg akarjuk őrizni Önökkel ezt a kiemelkedő fontosságú kapcsolatot.

– Milyen vendégek a magyarok?

– Húsz éve foglalkozunk magyar turistákkal. Nagyon szeretjük őket, és úgy gondolom, hogy ez kölcsönös. Járnak még hozzánk a volt szocialista országokból románok és lengyelek, ám ilyen nagy számban, mint a magyarok, csak német és osztrák vendégek érkeznek. De ugyanúgy mi is otthon vagyunk a saját tengerpartunkon. Tudja, a görögök szeretik a saját hazájukat, ritkán mennek külföldre, inkább itthon töltik a szabadságukat, legfeljebb áthajóznak valamelyik szigetre.

– Sokan tartanak attól, hogy az idén megrendezésre kerülő athéni olimpia hatására felmennek az eddig szolidnak mondható árak.

– Nagy a verseny az országok között a turistákért, ezért mi inkább lejjebb
visszük az árakat, vagy megpróbálunk még több szolgáltatást nyújtani ugyanazért az árért. Paralia-Olimposz beach mindig olcsónak számított, ezért jön ide
annyi turista. Nemrég elkészült az új autópálya Thesszaloniki és Paralia között, ami még közelebb hozott bennünket; a repülőtértől alig félórányi utazás után a vendégek élvezhetik a hat kilométeres, finom fehér homokos strandot, vagy kikapcsolódhatnak a számtalan vízi sportok egyikével. 

– A két ország és az emberek közötti meglehetősen jó kapcsolat Ön szerint minek köszönhető?

– A történet az 56-os forradalom idejére nyúlik vissza, amikor nagyon sokan menekültek Magyarországra. A magyar emberek sokat segítettek a forradalom üldözöttjein, munkát és szállást adtak nekik, befogadták őket. Másrészt hasonló a két nép mentalitása, a görögök jól érzik itt magukat, sikeres vállalkozásaik vannak, az egészséges görög konyhával mi is befolyásoltuk a magyarok étkezési szokásait.

– A szokásoknál maradva, meg tudták őrizni hagyományaikat az EU-hoz való csatlakozás után, különösen a híres ebéd utáni sziesztázást, amit annyira irigyelnek a nyugati kultúrában?

– 1981-ben léptünk be az Európai Unióba, de már 76-tól kipróbálás alatt voltunk. A görögök több mint nyolcvan százaléka az unió mellett áll, mindenki szeretne felemelkedni. Bár vannak új dolgok kulturális területen, de minden maradt a régiben, a sziesztát is beleértve. Minden csak jobb lett a csatlakozás után.

– Köszönöm a beszélgetést! Sok napsütést kívánok a szezonhoz! (Erdei Judith)

Olvasson tovább: