Kereső toggle

Mozinéző

Sokkterápia

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Tizenhárom cím? dokumentumdráma elborzaszt és felkavar. Pedig kis költségvetés? film, imbolygó, szemfárasztó kézikamerával, nagyrészt önmagukat játszó szereplőkkel. Szándéka az elrettentés, sőt a sokkolás szigorúan korhatáros jelenetekkel nyomatékosítva, melyek ha valahol, itt nem öncélúak, pontosan leírják a fogyasztói hedonizmus sodrását egy úgymond átlagos amerikai lány példáján. Trendi világ tizenhárom év fölött. A film itt az elrettentés eszköze 

Tracy mélyrepülése akkor kezdődik, mikor az iskola legmenőbb, trendi (kedvenc szavunk) lánykái leszólják "gyerekes" ruházatát. Tudjuk, milyen mély az ilyen seb, ha kamaszkorban jön, amikor amúgy is nehéz a világgal kijönni. Meg ha inog a családi háttér. Tracy fazont igazít tehát, vadabb cuccokat húz, bulikba és elképesztő kicsapongásokba hajszolja magát, hogy végre a menő csajok – élükön a csúcsszuper Evievel – maguk közé eresszék. A mámor cool-koktélja teszi függővé: őrült shoppingolások, ösztönszint? nemiség, ártó szerek minden mennyiségben. Mindez pusztán a hasonulni, beolvadni vágyás miatt, amiért mindent (iskolát, jövőt, családot) érdemes feláldozni. 

E "beájulás" négy hónapjában Evie, a bálvány (Britney Spears klónja) polipként fonódik rá, a végletekig kihasználja, majd kifacsart állapotban elárulja és eldobja. Egy kiadós, többnapos alvás az ámokfutás vége, mint reménysugár: talán rossz álom volt az egész. 

Ifjúságkutatók, lélekelemzők próbálnak valamit kezdeni az utóbbi évtized ifjúságával. Mi hajtja őket? Ez a kérdőjelek legnagyobbika. A korábbi kamasz verset írt, gitárt ragadott, forradalmat csinált, mint az ötvenhatos pesti srácok, hogy a "kizökkent világot" helyreigazítsa. Ma nincs kreatív, kultúraképző tinilázadás, tevékeny felháborodás, csak divatok, kinézetek és sóvárgások vannak. Trendinek kell lenni, márkás termékeket birtokolni, ez köti le az energiákat.

A Tizenhárom elsősorban a korosztállyal "hivatalból" foglalkozóknak hasznos segédlet. Kellemetlenül hiteles képi szöveggyűjtemény, mely kórt állapít meg, gyógyszert persze nem tud felírni. De azért beszól a felnőtteknek: csinálni kéne valamit! A film ezt a maga brutális módján meg is teszi.

Olvasson tovább: