Kereső toggle

Mozinéző

A nagy fogás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A "Némó nyomában" senkinek sem fog csalódást okozni. A gyermekes családnak és a humorra vágyó felnőttnek egyaránt élvezhető történet az apa-fiú kapcsolat megható, még nem érzelgős példázata. A kicsik számára jótékonyan egyszer? cselekmény alatt a szülők "saját jogon" szórakoznak: a felnőtt fülnek szánt (szerencsére nem trágár) párbeszédek eltalált stílus/életmód-paródiák. Néhol a legjobb vígjáték szintjén kacagtató a többféle szleng. A gyártók vettek marketingleckét: ma már együtt kell aprót, s nagyot szórakozatni. Az óceán rajzos világa, ahogy vártuk, káprázatos. Egyes tengerbiológiai jelenségek könnyed, de pontos magyarázata is elhangzik. Még az is megeshet, hogy gyermekünk újult kedvet kap a mozi nélküli napok javát lekötő tevékenység (ismert nevén: a tanulás) izgalmas felfedezésként értelmezéséhez. Ennyit röviden, ha az olvasónak épp kevés az ideje. 

Érdemes viszont a felszín mögé pillantani. Úgy tíz éve történt valami a rajzfilmekkel. A korábbi ajdebájos tüll-csipke, kipirult rózsaarc Disney-operettek (Hófehérke, Hamupipőke) korszaka után a m?faj felgyorsult. Berobbant a digitális technológia, soha nem látott térérzet? tájak, árnyaltabb arcjátékkal, valószer? érzelmekkel bíró "szereplők" lettek sztárokká. Akik továbbra sem igényeltek részesedést a bevételből.

Közeledve a század végéhez, a verseny éleződött. A Disney (a m?faj Microsoft-ja) egyeduralmát a Dreamworks csapata törte meg az Egyiptom hercegével. A rivális a Z, a hangya és a Shrek piacra dobásával végképp beszögezte fantáziaországba védjegyét, a félholdról pecázó fiúcska sziluettjét. Nagy munkával készült igényes művekről lévén szó, a "válaszcsapás" csak a megemelt nívóhoz igazodhatott: a gyermek és játéka kapcsolatát újraértelmező Toy Story-filmek és a működő kapitalizmust is kifigurázó Szörny Rt., hogy csak a legjobbakat említsük. 

E pazar látnivalók a Pixar stúdió alkotásai, ami a Disney-birodalom kreatív, jó humorú fiatalokkal zsúfolt részlege lehet. Szinte látjuk, ahogy e srácokat belökik a rajzeszközökkel – és számítógépekkel – telezsúfolt ablaktalan stúdióba, mondván "csináljatok, amit akartok, de jó legyen!" Aztán rájuk csapják az ajtót, időnként pizzát hoznak, s várják, hogy megszülessen valami formabontó, elképesztő poénokkal arató filmezet. Ami mellesleg az egész cég versenyképességét is képes szinten tartani.

A Némóval ez megint sikerült. Pedig csak a bevált fogásokat tálalják új abroszon. Az embervilágot például a rajzfilmes kánon szerint kívülről, fenntartással látjuk. Háborús roncsok, aknamező a tenger mélyén és a rendelői akvárium, ami Némó, az elözvegyült apjától búvárok által elszakított növendék bohóchal üveg fogháza. A fergeteges párbeszédek viszont nem engedik a filmet ökohimnuszba, Greenpeace-kiáltványba fordulni. A cápatrió az anonim csoportterápiák hangulatát, a tengeráramlaton szörföző teknőscsapat a bőrruhás Harley Davidson-klub szövegelését parodizálja. Sőt a tréfa egy Amerika-ellenes kiszólásig elmegy, kaján öniróniából persze. No meg tán azért, hogy picit jelezze a kort, ahol élünk, amiben vagyunk éppen…

Kész ökokatasztrófa?

Némó, a kis bohóchal filmes kalandjai számos veszélyt jelentenek a természetes élővilág, de még az akváriumban óvott halacskák számára is – hívta fel nemrégiben a figyelmet a Természetvédelmi Világalap (WWF) elnevezés? környezetvédő szervezet. A felhívást közzétevők leginkább arra az epizódra hivatkoznak, amikor felmerül a filmben egyebek között az a lehetőség is, hogy az akvárium kis foglyai a vécén át menekülnek. Amerikában már akadt is számos kisgyerek, aki a film hatására úgy akart szabadságot adni halainak, hogy a vécébe öntötte az akváriuma tartalmát – hangoztatják az aggódó zöldek. Ezzel kapcsolatban a WWF szakértője hangsúlyozta: ez az egzotikus halacskáknak nem a szabadságot, hanem a biztos pusztulást jelenti, mert a csatornában mérgező anyagok is vannak, továbbá hideg a víz. Hasonlóképpen túl hideg most az északi félteke legtöbb természetes vize is. 

A WWF attól is tart, hogy Némó kalandjai nyomán jelentősen megnő a kereslet a bohóchalak és más egzotikus halfajták iránt, hiszen az amerikai állatkereskedésekben máris egyre többet adnak el belőlük. Márpedig a befogott tengeri halakkal való kereskedelem számos problémát vet fel, hiszen némelyik fajta veszélyeztetettnek számít. 

Az ENSZ környezetvédelmi programjának statisztikája szerint évente mintegy húsz millió trópusi halat fognak csak az amerikai és európai akváriumok számára. Míg a színes halacskák kifogása veszélyeztet számos ökorendszert, például a korallzátonyokét, ugyanakkor ez a tevékenység jelentős szereppel bír a szegénység elleni harcban a fejlődő országokban, hiszen biztosítja sok halász megélhetését – állítják az ENSZ szakértői. (MTI)

Olvasson tovább: