hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irodalmi klikk a hálón

2003. 10. 06.
A www.litera.hu honlapon több jó dolgot is találhat a szörföző. Először is azt, hogy viszonylag messzire űzte a sznobizmust. Úgy értem, a kortárs irodalommal, a jelenkorban megszülető-megszületett írásokkal foglalkozik, de nem a bennfenntesek hűvös, bölcsészszagú nyelvén. Jó példa erre a Hadd szóljon rovat, ahová bárki beküldheti írását – már ha van mersze, és főként tehetsége. A honlap legnagyobb érdeme mégiscsak az, hogy elhiteti: hihetetlenül izgalmas események (vagy inkább nagy e-vel: Események) történnek a kortárs irodalomban.

Sokféle szerző, irány, stílus bukkan itten fel, kritika, reagálás, ismertetés, nevek tömkelege található a literán. A menürendszer tetszetős és áttekinthető – ha ez még nem is mindig mondható el minden (poszt? poszt-poszt?) modern irodalmi műről. Pályázati figyelő, fórum, chat, megannyi elengedhetetlen világhálós panel igyekszik maradásra csábítani a literára akárcsak véletlenül betévedteket. Az irodalmi klikk itt jót jelent. Ugyanis a legtöbbször azokat a műveket könnyebb elolvasni, amelyek már "kanonizálódtak": nem okoz különösebb nehézséget egy Petőfi, Ady vagy mondjuk Örkény megértése. De mi van az újakkal, kinek mit mond Grecsó, Térey, Darvas vagy Aletta Vid neve? Nagy és jobbára még felderítetlen labirintus ez. A litera ide, az ismeretlenebb vidékre, a Terra Incognitába csábít, hogy a netezővel együtt fedezze fel ezt az irodalmi tájat. Ha eközben még kedvet is csinál egy-egy jó könyvhöz, amit most élő, netalán fiatal, a harmincas-negyvenes nemzedékhez tartozó írók követtek el, már megérte, hogy valakik (elsősorban Keresztury Tibor, Nagy Gabriella és Vajda Gábor) létrehozták, és folyamatosan frissítik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!