hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A porcelán csodálatos világa
Kiállítás

2003. 09. 15.
Teadélután mézeskaláccsal, szilvával, szőlővel, almával – a sajtótájékoztatókon megszokott svédasztalon pogácsa és szendvics helyett a legnemesebb teákat kínálják saját készítésű, különféle formájú picinyke porcelán ivóedényekben. A tárlat üveg mögötti, szemnek szánt tárgyainak szépsége, líraisága így válik tapintás és ízlelés által még érzékletesebbé… A DeForma Művészcsoport jubileumi kiállításának megnyitóján a virágcsokrok, a köszöntők, a vonós szólóhangszereken megszólaló kortárs zene meglepően konszonáns, édes-érzékeny, egymásba fonódó dallamai kitűnő felvezetésül szolgáltak a személyes hangvételű, "beszédes" porcelántárgyak megtekintéséhez. Az alkotásokat Balla Gabriella így jellemzi: "egyedi, ünnepi, reprezentatív luxustárgyak, betöltik hivatásukat, örömet szerez látványuk és használatuk egyaránt, hiszen a fennkölt érinthetetlenség látszata mögött ezek a tárgyak használhatók, sőt használni valók".



Bedécs Mónika gömbvázája

A DeForma (értsd: De! Forma!) keramikus-iparművész csoport 1993-ban alakult. A tizenkét fővel induló, ma nyolc tagot számláló alkotóközösség Siklóson és Kecskeméten tíz év alatt kilenc szimpóziumot szervezett, melyeken számos külföldi vendégművész is megfordult. A tervezéstől az összes munkafázison át önállóan kivitelezett alkotásokhoz a herendi és a Zsolnay-porcelángyárak adtak támogatást. Babos Pálma, a csoport egyik tagja a porcelántárgyak létrehozásának folyamatát egy szonett kötöttségekkel teli születéséhez hasonlítja. A csoporthoz tartozó művészekben valóban közös vonás, hogy ragaszkodnak a hagyományos porcelánkészítési és dekorációs technikák szigorú szabályaihoz. Az aranyozást, a porcelán csillogó fehérségét vagy a már klasszikusnak számító eozinmázat azonban merészen újszer? és felismerhetően egyedi alkotásokon látjuk viszont. Formaalkotásuk kereteket szétfeszítő – mégis asszociatív, sokszor múltból merítő. Posztmodern eklektikájukat Csenkey Éva így jellemzi: "bennük kavarog a világforgató 20. század, a felfedező 19. és az életet élvező 18. század porcelánművészetének rezonanciája". Motívumaik válogatásai felismerhetően a kétezer éves kínai hagyományoktól és az egyiptomi fetisizmustól az
impresszionizmus színek által ható világán át az art deco vagy a bauhaus jellegzetes formavilágáig, a szecesszió növényi motívumaiig tejednek, de olykor – áttételesen – az emberi civilizáció gyökeréig is visszanyúlnak. A teljesség igénye nélkül, rendkívül sokszín? összegzésben megmutatkozó törekvések vélhetően újabb generációknak adnak majd követendő és követhető irányt. 

(A DeForma Művészcsoport jubileumi kiállítása. Iparművészeti Múzeum, IX., Üllői út 33-37. Nyitva tartás hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!