hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rákellenes a zöld tea

2003. 08. 11.
A zöld tea rákellenes hatása még erőteljesebb és változatosabb, mint azt eddig feltételezték. Egy újonnan azonosított biokémiai folyamat további adalékkal szolgálhat arra, miért jóval kisebb a daganatok előfordulása a rendszeres fogyasztók között.



Kutatók új oldaláról ismerték meg a zöld teát. Jobb, mint valaha

A University of Rochester (USA) kutatói megállapították, hogy a zöld teában lévő egyes kémiai anyagok gátolják egy olyan molekula működését, amely kulcsfontosságú a dohányzás rákkeltő hatásában. A kutatók részletes beszámolója a Chernical Research in Toxicology cím? szaklap 2003. július 21-ei számában jelent meg.

A kutatók a zöld tea anyagainak hatását vizsgálták egy olyan sejtfelszíni receptoron (aril-hidrokarbon receptor), amely gyakori szerephez jut olyan gének bekapcsolásának folyamatában, amelyek veszélyesek lehetnek a rák kialakulása szempontjából. Már korábban kimutatták, hogyan hatnak a dohányfüstben lévő anyagok, például a dioxin a receptorra (egyik kedvenc célpontjukra), s hogyan aktiválják azt.

A zöld tea összetevői között két olyan vegyületet is találtak, amelyek gátolják a receptor aktivitását. Kiderült róluk, hogy kémiai értelemben közeli rokonságban állnak olyan molekulákkal, amelyek megtalálhatók a brokkoliban, káposztában, szőlőben és a vörösborban – azaz ismert rákellenes táplálékokban.

A zöld teáról már korábban is tudták, hogy antioxidáns hatású (azaz megköti a sejtekre veszélyes szabadgyököket), a receptorhatás azonban eddig ismeretlen volt a kutatók előtt. Úgy tűnik tehát, hogy a zöld tea több módon is rákellenes hatást fejt ki. Laboratóriumi körülmények között már egy csészényi zöld teában lévő hatóanyag-mennyiség is elegendő a rákellenes hatás kifejtéséhez, ám lehetséges, hogy az emberi szervezet ehhez többet kíván. Az bizonyos, hogy fogyasztása mindenképpen ajánlott, főként a dohányosoknak. (origo)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!