Kereső toggle

Mozgóképoktatás

Filmtörvény tavasszal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A mozgókép- és médiaoktatás célja a kritikai gondolkodás vagy a tudatos választás képességének fejlesztése, a másság elfogadtatása. A tárgy általános és középiskolai oktatása azért is szükséges, mert – Magyar Bálintnak egy közelmúltbeli sajtótájékoztatón elhangzott megfogalmazása szerint – honi népbetegség a "képi analfabétizmus", azaz, hogy a fiatalok nem tudják lefordítani azt, amit látnak. A filmoktatás bevezetése már tizenöt éve tervben van, megvalósítására várhatóan idén ősztől sor kerül. A tantárgy bevezetésén túl a minisztérium egy átfogó mozgóképes programot hirdetett meg.

A kerettantervben a 2003/2004-es tanévtől a középiskolákban, a 2004/2005-ös tanévtől pedig az általános iskolákban is szerepel a mozgókép- és médiaismeret oktatása. A tanulók 2005-től választható tárgyként érettségizhetnek mozgókép- és médiaismeretből. Az Oktatási Minisztérium (OM) a tanárképzés általános keretén túl, kizárólag mozgókép- és médiatanárok képzésére pályázható pluszforrást különített el.

A magyar filmnek a magyar kultúra oktatásában is felhasználható megőrzéséért és terjesztéséért az OM a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával együtt elindítja a magyar filmek DVD-kiadási programját, az úgynevezett Digitális Nemzeti Filmtékát ötven kiemelkedő magyar alkotással, valamint számos extra szolgáltatással (például alkotói portrék, kommentárok, werkfilmek). A tervezetben kiemelt helyen kezelik a legfőbb felhasználónak számító oktatási intézményeket és művelődési házakat, de az alkotások lakossági forgalmazásban is megvásárolhatók lesznek. További támogatásként februárban minden hazai középiskola DVD-lejátszót kap a minisztériumtól.

A komplex kulturális offenzíva keretében Görgey Gábor kulturális miniszter és Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke februárban aláírta a filmszakma ötmilliárd forintos állami támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot. A tárca 500 millió forintos pályázatot ír ki a vidéki Art mozihálózat fejlesztésére is. 

A végleges filmtörvényjavaslatot várhatóan májusban terjesztik az országgyűlés elé. (Kárpáti György)

Olvasson tovább: