Kereső toggle

Mozinéző

Szigetemberek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Will semmit se csinál. "De tényleg semmit." Folyton kérdezik, mivel foglalkozik, erre elejti: A Szuperszán cím? karácsonyi dal jogdíjaiból él. De azt se ő, hanem apja írta. Önkéntes szigetlakó. Hímnem? Bridget Jones, "kényelmi okokból" single, amint kifejti az Egy fiúról cím? film főszereplőjeként, Hugh Grant arcjátékába bújva. Fanyar belső monológjai gördítik előre a filmet, miközben egy úgymond mai világpolgár szemléletét (kórképét?) ismerjük meg. Ha eddig nem sejtettük volna.

Will rühell mindent. Unalom ellen szemezget abból, mit maga körül talál, emberek, cd-k, estebédek és parkséták váltják egymást. A napok szürkék, eledel van bőviben. Egész irodalmi alak egyébként, rokonlelke az oroszföldi "felesleges ember", pár érzetéhez hasonlót Pesten is megélt Tóth Árpád, a törékeny lírikus. Persze itt kicsit turbózva, korunkhoz fésülve öntik ezt szavakba, hogy jót mulassunk – mégis vígjátékról lenne szó. 

Aztán beüt a ménkü: egy ny?gös kiskamaszt kell átmenetileg pesztrálnia, neki, az egyszemélyes embernek. A fiú közepesen sérült: zaklatott vegetáriánus mamája és saját iskolai cikiztetése között lavírozgat, ahogy tud. Kicsit lányos szegény, ruhája-hajzata minden trendiség teljes hiányával bosszantja az amerikásult angol köziskola diákjait, hol a (nálunk rettegett) PISA-jelentésről mit se tudva leginkább a "menőség" ismérveit tanulgatják. 

Willnek úgy kell a srác, mint púp a hátára, de egyre jobban belecsúszik a pótapa szerepbe (edzőcsukát vesz neki, amit persze leszednek róla) itt-ott eljár az érdekében – pedig menekülne igazából. A film a sodródást életszerűen, életstílus-paródiákkal kommentálja. Annak dacára élvezhetően, hogy az agglegény meg a törődéshiányos kisgyerek kettőse kissé lehasznált bútorcsalád; a garnitúrát egyebek mellett a három (majd x) "férfi meg egy bébi"-típusú kacagtatók, lélektani krimik és a talán túldicsért, Oscar-díjas cseh Kolja alkotják. Másrészt gyanítható, hogy magát az önzést is le akarták járatni. Nem tételekkel, hanem helyzetekben: ahogy kell. Egy igen jó jelenetben (hívhatjuk a film csúcsának) Will odáig jut, hogy magára vonja egy egész iskola röhejét, sőt megvetését, hogy ezzel elterelje a totális szégyent… védencéről. ("Egy fiúról" színes angol-amerikai vígjáték, rendező: P. Weitz, Ch. Weitz)

Olvasson tovább: