hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Tízparancsolat
DVD

2002. 12. 02.
A magyarországi videózás hőskorában rengeteg olyan film járta be az országot, melyben az eredeti hanghoz úgynevezett hangalámondással rögzítették a fordítást. Ezek egyike volt Cecil B. DeMille 1956-ban készült három és fél órás alkotása, a Tízparancsolat. A mozikban sohasem játszott művet nemrég kiadták DVD-n.

Cecil B. DeMille Oscar-életm?díjas rendező a Paramount filmgyár alapítója, a hollywoodi aranykor egyik emblematikus alakja volt, akinek nevéhez hetvenkilenc film fűződik. Alkotásainál előszeretettel nyúlt a Szentíráshoz. Azt vallotta: "Mutass két fejezetet a Bibliából, és csinálok belőle egy mozit." 1923-ban (!) elkészítette a Tízparancsolat című, 146 perc hosszú némafilmet. A kereszténység első századából megfilmesíti Néró korát a Kereszt jele (1932) címmel, melyet a Kleopátra (1934) és a Keresztesek (1935) követ. Ezek már természetesen mono hanggal rendelkező alkotások. Érdekessége a három filmnek, hogy mindhármat a legjobb operatőr kategóriában Oscarra jelölték, a Kleopátra meg is kapta a szobrocskát. Az ezután következő években elkészülő DeMille-mozik sorra kapták a jelöléseket. Az Acélkaraván (1939), melyben az ifjú és addig ismeretlen Anthony Quinn szerepel, megnyerte Cannes-ban az Aranypálmát. A westerntémák után már csak három alkotás került ki a rendező műhelyéből: a két Oscart nyert Sámson és Delila (1949), A földkerekség legnagyobb show-ja (1952) és a Tízparancsolat (1956). Az utóbbi kettőben szerepel Charlton Heston, egyszer James Stewart partnereként, majd később Yul Brynnerrel együtt. DeMille megkapja a legjobb filmnek járó díjat 1953-ban, és jelölik a legjobb rendező kategóriában is.

Utolsó műve, a Tízparancsolat – egy korábbi alkotásának remake-je – aratja a legnagyobb sikert: Oscar-díj a legjobb effektek kategóriában, és további hat jelölés, köztük a legjobb filmé, kosztümé, vágásé és operatőré. A gigantikus moziban statiszták hada szerepel, minden jelenet aprólékosan kidolgozott, számítógépes technikák nélkül is meglepően valósághűek a kivonulás csodái. A filmbeli Mózes története hűen követi a Bibliában olvasottakat, amiről nem szól a Szentírás, azokat a részleteket Philón, Josephus Flavius, Euszebiosz írásai alapján állították össze. A tartalmi gazdagság, a kiváló színészi munka és rendezés teszi, hogy közel ötven év elteltével is maradandó élményt nyújt a film, melynek DVD-változata most az Amana forgalmazásában kapható. (Bárdos Róbert)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!