hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Belém vagyok gabalyodva
Váli Dezső gyűjteményes kiállítása

2002. 10. 06.
Szeptember végén nyílt Váli Dezső gyűjteményes kiállítása az Ernst Múzeumban. A művész hatvanadik születésnapját ünnepli éppen, s ennek fényében válogatott össze ismert, de kiállításokon oly ritkán látható alkotásokat. 



Halkan szólj (1972)

Váli mindent elbeszél, de nem képeket, hanem színeket és érzeteket ad. Témaválasztásában súlyozottan szűkszavú, de sorozatainak egy-egy darabján mégis világokat idéz elénk, a történelem tengelyét vagy a hétköznapok emberének örömeit, vívódásait. "Belém vagyok gabalyodva" – mondja, ha kérdezik, miért fest már több mint tíz éve szótlan műterembelsőt, mely olykor zord börtön, máskor fényben fürdő színözön. Bár "szellemi renyheségére" gyanakszik leginkább, mégis intenzív szín-intellektusa inspiratív jelleggel bír. A műterem hol tágas, hol sötét, hol fekete-fehér vagy éppen zöld, olykor berendezett, olykor üres, máskor pedig csak "alig" az, aminek látszik. A tágasság, a fény, a szín a meghatározó, s a műtermekben mégis laknak, a m? személytelenül is személyes. 

A gyűjtemény másik csokra az 1984-ben megkezdett zsidó temetősorozat. Itt már nemcsak személyek találkoznak, nemcsak személyes világok, hanem konkrét korszakok és civilizációk is összecsapnak egymással. Pedig mindenütt csak sír, sírok, sírnak. Kristályvilágok, ártatlan szentek, megtépázott, viharvert kert, a történelem. 

A temetőket Válinál absztrakt korszak előzi meg. Már itt is a színek a beszédesek, pszichologizáló képein hol az állandóság (Mindig ugyanott), hol a reggel és a hajnal bizonytalan átmenete dereng fel. Pont azt érezzük, amit elmond: nem reggel ez még, inkább hajnal. A megsérthetőség teljes lehetősége erőteljes piros-sárgába zárt Halkan szólj. De az is megesik, hogy a formák ritmusával operál, a határozatlanság múlékony dinamizmusa himbálódzik, nem tudni még: felé éppen, vagy inkább tőle. 

Az eredetileg belsőépítész Váli hűséges önmagához, nem engedi ki az országból képeit, sőt, ha elveszett egy is, hát felkutatja mondván: ez közügy. Ráadásul, az interneten minden megtalálható róla, ami tőle, vagy neki: "egy Váli teremtette Váli", egy naprakész m?alkotás. 

A tárlat megtekinthető október 9-ig az Ernst Múzeumban K–V: 11–19-ig (Bp., Nagymező u. 8., Tel.: 341-4355). Internetcím: www.vali.c3.hu

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!