Kereső toggle

MIB II:

Hollywood nem kockáztat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hollywood nem szeret kockáztatni, ezért az utóbbi időben egyre több kasszasiker folytatását dobják piacra a biztos nyereség reményében. Az igazán költséges filmek többségét már eleve többrészesre tervezik, és olyan hős(öke)t állítanak a középpontba, aki(k)nek a karakterére több sztorit is fel lehet építeni.

Amikor 1997-ben Barry Sonnenfeld rendező a Men in Black – A sötét zsaruk cím? filmjét forgatta, még nem merült fel benne a folytatás lehetősége. A mostanában a mozikba kerülő MIB II az eltelt hosszú szünet ellenére a nyár egyik legnagyobb durranása lehet. Ez tovább erősítheti az álomváros óvatosságát, azaz hogy a biztos pénz érdekében nem érdemes kockáztatni, elég, ha elkészítik egy sikeres mozi újabb és újabb epizódjait – állítja az Origo internetes hírújság külföldi szaklapokra hivatkozva. 

Az idei év amerikai kasszasikerei között nem kevesebb, mint huszonegy folytatásos film volt, és az újdonságok között is sok olyan mozira bukkanhatunk (Pókember, Scooby Doo, Bourne-rejtély, Skorpiókirály, XXX), amelyeknek eleve folytatást terveznek az alkotók. Az álomváros az új projektek mellett számos olyan régi filmsikert, tévésorozat is készül felújítani, amelyekből szintén több rész van betervezve. Többek között újra lecsap a Rózsaszín Párduc, nyomoz Charlie Chan (vagy az unokája), és Starsky és Hutch is bepattannak tűzpiros Ford Torinójukba.

A folytatások kritikusai gyávasággal vádolják a stúdiókat, mondván, nem mernek elég teret adni az önálló ötleteknek, és azt hiszik, csak a folytatások garantálhatják a sikert, nehéz már újat kitalálni. "A tavalyi év egyik legnagyobb sikere a Shrek lett, pedig az nem volt folytatás, és az alkotók nem utánoztak semmilyen korábbi filmet" – mondja Leonard Maltin filmkritikus. (Mellesleg a Shrek sem kerülheti el a sorsát, mert nemsokára elkészül a második része.)

A folytatások persze nem feltétlenül gyenge minőségűek, a filmvilág szereplői szerint azonban a rengeteg többrészes film könnyen kiábrándíthatja a közönséget az ilyen típusú filmekből. "Attól tartok, hogy szörny? évek elé nézünk. Túl sok folytatás készül a közeljövőben. A közönség agyára fognak menni, és kénytelenek leszünk felhagyni velük. Vannak történetek, amelyek ordítanak a folytatásért, és vannak, amelyeket felesleges tovább szőni" – állítja Laurie MacDonald, a MIB producere. (M.R.)

Olvasson tovább: