Kereső toggle

Első magyar rákellenes készítmény

Hivatalos elismerés az Avemarnak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Daganatos betegek speciális tápszereként törzskönyvezték, s ezáltal hivatalosan is elismerték hazánkban az eddig csupán étrendkiegészítőként forgalmazott Avemar speciális hatását, mivel bebizonyosodott: rákos emberek gyógyításában rendkívül jelentős hatással bír a készítmény. Az Avemar ára ezentúl államilag támogatott, tehát az eddiginél alacsonyabb lesz, s a készítmény jogosulttá vált a tb-támogatásra is.

Szakemberek évtizedek óta foglalkoznak a különböző gabonacsírákkal azok kiemelkedő tápértéke miatt, abból a célból, hogy általános közérzetjavító és erősítő szereket nyerjenek belőlük. Hazai tudósok azonban ennél is továbbmentek: a rák gyógyításában és megelőzésében forradalmi szerepet játszó, kiegészítő terápiás készítményt sikerült így előállítaniuk. 

A kilencvenes években magyar kutatók fejlesztettek ki egy biotechnológiai módszerekkel előállított búzacsíra kivonatot (MSC). A természetes összetevőkből álló készítmény Avemar néven, egyszer? étrendi kiegészítőként került forgalomba 1998-ban, azt követően, hogy a kutatók állatkísérletek során kimutatták a – hagyományos terápiák kiegészítőjeként alkalmazott – szer daganatképződést gátló hatását. (Hetek, 1998. november
21. Étrendkiegészítő rákbetegek számára

Az itthon szakmai kereszttűzbe került és egyúttal óriási nemzetközi érdeklődést kiváltó készítmény emberen való kivizsgálása ekkor még hátra volt, ám azóta a példátlan hazai és nemzetközi szakmai összefogásnak köszönhetően igen pozitív eredményekkel megvalósult. A tíz neves hazai klinika mellett Moszkvától Barcelonán, Tel Avivon keresztül Kaliforniáig a világ számos nagy onkológiai központjában tesztelték egyidejűleg rákbetegeken a Hídvégi Máté biokémikus professzor nevéhez fűződő Avemart. A klinikai eredmények egyöntetűen bebizonyították, hogy a szer – az onkológiában hagyományosan alkalmazott módszerek kiegészítő terápiájaként – embereknél is jelentős daganatképzést gátló és immunerősítő hatással bír. Ráadásul semmilyen káros mellékhatása nincs, sőt számottevően enyhíti a kemoterápia mellékhatásait is. Az Avemar – komplex hatásmechanizmusának köszönhetően – átprogramozza a daganatsejtek anyagcseréjét a normális sejtek anyagcseréjére, aktivizálja a szervezet rákölő sejtjeit, ugyanakkor helyreállítja a szervezet immunrendszerét, sőt a rák megelőzésében is szignifikáns eredményeket mutat. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a készítmény az immunrendszertől független mechanizmus révén is gátolja a dagantsejtek osztódását. 

A kutatók kimutatták, hogy az előrehaladott stádiumban lévő vastag- és végbélrákos betegeknél a speciális tápszer minimum féléves alkalmazása megakadályozza az áttétképződést, illetve meghosszabbítja a teljes túlélést. Hasonló a helyzet az emlőtumoros, melanómás, fej-nyaki és szájüregi daganatos, elsődleges májrákos és urológiai daganatos betegeknél is. Kiderült az is, hogy az Avemar klinikailag hatékony reumatoid arthritisz esetén, valamint általános gyulladáscsökkentő hatása van.

A sok év kutatási és klinikai tapasztalat tükrében a magyar kutatócsoport számára nyilvánvalóvá vált, hogy hazánkban a rákos halálozások számának csökkenése összefüggésbe hozható a kutatási program elterjedésével – áll az Avemar Program szakmai illetékesei által kiadott közleményben. (Makki Marie-Rose)

Olvasson tovább: