Kereső toggle

Párizs száz éve fotókon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Január 23-án, szerdán egy ritkaságszámba menő fotókiállítás nyílik az Ernst Múzeumban. A száz év Párizsát bemutató fotókiállítást a Roger-Viollet fényképügynökség anyagából állították össze. Ez a világ egyik legrégebbi fényképtára, 1994 januárjától Párizs város örökségének része. Archívuma valóságos kincsesbánya.Csatornamunkás (1911) Fotó: Ernst Múzeum 

Az Ernst Múzeum kiállításának 266 darabból álló fényképanyaga az 1867-től 1968-ig terjedő időszakot fogja át, amelyen keresztül a francia főváros különböző arcaival ismerkedhet meg a látogató. A történelem, a divat, a közlekedés, a technikai fejlődés hatására átalakított Párizsról, a száz év során megváltozott városképről tanúskodnak élénken és megrendítően a Roger-Viollet képei. A forradalmak pusztításaitól sújtott város mellett megjelenik a hétköznapok világa, a mindennapok apró tevékenységei; az egyszer? kisiparos, munkás mellett ott szerepelnek a pezsgő kulturális élet szereplői – Piaf, Montand, Sartre és Vian; bemutatkozik az 1867 és 1937 között megrendezett Világkiállítások alkalmából felépített tünékeny és ismeretlen Párizs, és találkozhatunk olyan maradandó, a mai városképet meghatározó épületekkel, mint a Sacré Coeur vagy az Eiffel-torony. 

A Roger-Viollet fényképügynökség alapítója Hélène Roger, akinek édesapja már 1880-ban készített fölvételeket. A riportkészítés, fotózás iránt elkötelezett Hélène és férje, Jean Fischer megvásárolta egy rue de Seine-i öreg képgyűjtő archívumát és kereskedését, így született meg 1938-ban a Roger-Viollet Ügynökség. A házaspár világkörüli utazásai alkalmával a földkerekség minden részéről gyűjtötte a dokumentumokat. Később híres francia fényképészek gyűjteményével bővítették az archívumot, amely ma már több millió fölvételt – köztük üveglemezre készített negatívokat – mondhat magáénak. A Roger-Viollet Ügynökség gyűjteménye egy évszázad művészeti, ipari, tudományos, politikai, társadalmi témájú fényképeit őrzi. (K. D.)

Olvasson tovább: