hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ne etesd agyon a családot
Karácsonyi tanácsok szülőknek

2001. 12. 16.
A szülőknek ügyelniük kell a megfelelő arányokra, amikor karácsonyi ajándékokat vásárolnak gyermekeiknek – figyelmeztetett Peter Struck hamburgi neveléstudományi szakértő. Egyszerre kell vigyázniuk arra, nehogy túlságosan elkényeztessék a gyereket, de szűkmarkúak se legyenek vele.



Az ajándékdömping nem biztos, hogy boldoggá teszi

Semmit sem, vagy túl keveset ajándékozni a gyermeknek, fájdalmat okoz neki, különösen más gyermekekkel összehasonlítva. Ha ellenben túl sok az ajándék a karácsonyfa alatt, az követelődzővé teheti a gyermeket, ráadásul eleve csökkenti örömét a következő ünnepen, mert már természetesnek veszi, hogy mindig sok ajándékot kap.

A gyermekjátékok óriási kínálatából a szakértő szerint a gyermek mindenkori életkorának megfelelőket ajánlatos kiválasztani. Szakértők megfigyelték, hogy olyan gyermekek, akik válságtérségekben élnek, akik környezetében sok romos ház van, építőkockákkal szeretnek játszani. A tökéletes környezetben élő gyermekek ezzel szemben gyakran szét akarják szedni, vagy tönkre akarják tenni a kapott ajándékot. Leginkább a nem teljesen kész és kihívást jelentő dolgok felelnek meg nekik. Semmi esetre sem szabad maradéktalanul kielégíteni a gyermek valamennyi kívánságát, jó, ha marad még kívánnivaló számára karácsony után is. Ajándékba pénzt adni nem fejez ki akkora szeretetet, mint egy ajándéktárgy, de megörvendeztethet olyan fiatalokat, akik valami drágább dologra gyűjtenek. Struck véleménye szerint általános érvényűnek kell lennie, hogy az ajándékozás csak egyike a karácsonyi ünnepi szokásoknak, beágyazódva a többi – a fa feldíszítése, sütés-főzés, ünnepi vacsora, muzsikálás, versszavalás, családi összejövetel – közé.

Érdekesség: míg harminc évvel ezelőtt még a legtöbb hatéves hitt a Mikulásban vagy a Jézuskában, addig ma az óvodában már a legtöbb négyéves gyerek megtudja az idősebbektől, hogy egyik sem létezik. 

Nemcsak a gyermekek megajándékozásánál ajánlatos a szülőknek néhány tanácsot megfogadniuk. Az állattartók is jól teszik, ha karácsonykor nem tömik tele keksszel vagy csokoládéval kedvenc négylábújuk gyomrát. A kisgyerekek közül sokan nem képesek megérteni, hogy mivel nem szabad a háziállatokat etetni, de nemegyszer a felnőttek sem ismernek mértéket. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!