hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyomorrontás

2001. 12. 16.
Megszállott fickó ez a Jean-Marie Boursicot. Nevezett úriember nem azért érdemelheti ki e jelzőt, mert több mint húsz éve reklámfilmvetítésekből szervez szórakoztató esteket, hanem azért, mert idén Magyarországra is elhozta a másutt nagy sikernek tekinthető, ötletes rendezvényt.

Csakhogy ez itten Magyarország. Nem tudni, a derék francia ismeri-e Pelikán elvtárs mondását. Annyi bizonyos, hogy ez az első magyarországi Reklámzabálók Éjszakája egy szépen fejlett magyar narancsnak bizonyult. Kicsit sárga volt, kicsit savanyú. Ha ma valaki reklámhoz kapcsolódó látványos show-t akar szervezni, annak tisztában kell lennie egy törvényszerűséggel: közönsége nagy része olyan reklámosokból fog állni, akik maguk is ilyeneket szerveznek. Tehát tényleg nagy durranást várnak, különben cinizmusukba temetik az eseményt.

De kezdjük is mindjárt a névvel. A zabálás negatív szó: nem illik Boursicot eredeti estjéhez, amely bevallottan is ínyencségeket tálal fel. A zsúfolásig megtelt Kongreszszusi Központ közönsége azonban körülbelül egy órát várakozott, amíg az első reklámfilmet láthatta. Addig viszont meglehetősen modortalanul, folyamatosan vetítették a szponzoroknak az átlagnál is átlagosabb filmjeit. A tréningruhában megjelenő Jean-Marie Boursicot, az ajándék lufik, sípok, chipsek, a rapperek, playback-zenekarok, a nagggyon jófej műsorvezető – az erőltetett hangulati elvárás megannyi figyelmeztető jele: hé, emberek, ez a világon mindenütt nagy buli, nosza, tessék jól érezni magunkat! 

Nos, a vetítések már jobban sikerültek.

Az elmúlt évek legjobb külföldi reklámfilmjeinél már csak egyvalami aratott nagyobb sikert: a szocializmus éveinek reklámjaiból készített válogatás. A Sas István nevével fémjelzett alkotások fergeteges tetszésnyilvánításokat váltottak ki a jelenlévőkből. Hiszen ki ne örülne a véres hurkát reklámozó opusnak, az "Ez mind pécsi bőrkeszty?" fősorú dinamikus hirdetésnek, vagy az emlékezetes "Mert ez m?anyag" alkotásnak? Ez a néhány perc számított üdítő kivételnek. Minden egyéb tekintetben a zabálás gyomorrontáshoz vezetett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!