hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gombalámpa és akrobata méhecske
Természetfotó-kiállítások Budapesten

2001. 11. 04.
Aki szereti a természetfotókat – márpedig ki nem szereti, különösen ilyenkor, a borongós november közeledtével –, az most két, a maga nemében merőben különböző kiállításra is ellátogathat.



Holczer Péter: Hattyúbalett

Ezúttal a köztudottan magas szakmai színvonalú magyar természetfotóknak egyrészt a Magyar Kultúra Alapítvány épülete ad otthont a Várban. A héten itt nyílt meg Az év természetfotósa 2001 cím? kiállítás, főként a m?faj hazai "nagy öregjeinek" konvencionálisabb alkotásait felvonultatva. Másrészt a Marczibányi Téri Művelődési Házban a helyben működő Fényecset fotóklub egyéves tanfolyamának többnyire fiatal alkotói szerepelnek legjobb és legeredetibb képeikkel – sajnos csak hétfőig. 

A két kiállítás olyannak mutatja be környezetünket, az ezerarcú természetet, amilyennek mi ritkán látjuk. A képek közül mindenki talál kedvére valót. Kit a színek – a fény és árnyék játéka –, a képekből áradó harmónia, nyugalom ragad meg, kit az erőtől duzzadó, lüktető élet ezer és ezer formája, vagy a meghökkentő és szokatlan témák sokasága. 

Ez adja a két tárlat közötti különbséget is. Míg a m?faj Várban látható, "hivatalos" rendezvényén több a tipikus, örökzöld témát megörökítő kép (hajnalhasadás, víz, emlősök, madarak) – és itt érdemes közbevetni, hogy a hazai szövetség díjazottjai sajnálatos módon évek óta ugyanabból a körből kerülnek ki, méltatlanul megfeledkezve a többi, igen színvonalas benevezett alkotásról –, addig a másik kiállítás inkább a merész szín- és formavilágú, szokatlan ötletekre épülő alkotásokban bővölködik. Ki látott már közelről vízcseppből ivó hangyát? Gondolnánk, hogy türkizkék erezete van egy zöld levélnek? Vagy csak a fények játéka adja ezt? Ehhez kell a 21. századi technika, speciális objektívek, fényszűrők, na meg egy jó természetfotós. 

Míg egy sajtófotós gyors, hírre vadászó alkat, addig egy természetfotós "jó helyen van a megfelelő időben", és fő jellemvonása a türelem. "Spontán" képeit nagy gonddal komponálja meg, egy kicsit meteorológus, az évszakok ismerője, egy kicsit biológus és etológus, az élőlények megfigyelője, aki képes rá, hogy az örök változásban megragadja a tökéletes pillanatot. 

Ezek a fotók nem "klasszikus" kiállítások részei, a természeti világ megkapó képei nem szorulnak áttételes magyarázatokra. A két tárlat létrehozói méltán számíthatnak a kicsik és nagyok megkülönböztetett figyelmére. 

A Természetfotósok Szövetsége által rendezett Az év természetfotósa 2001 cím? kiállítás november 20-áig, minden nap 10–18 óráig látható az I. ker., Szentháromság tér 6. szám alatt. A Fényecset fotóklub kiállítása november 4-éig tart a Marczibányi tér 5/a-ban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!