hetilap

Hetek hetilap vásárlás
És leültek játszani

2001. 11. 25.
Drámai fordulat történt pénteken: elmaradt a Dáridó. Az ok, mely kiütötte egy mulatni vágyó ország főműsorát, a hírneves Maastrichtban megült "Domino Day" volt, az éhesszem? Európa élőben figyelte rekordkísérlet. Sikerül-e hárommillió-hétszázötvene-zer kicsiny színes dominót különböző mintákba és alakzatokba rendezni úgy, hogy a három hónapos, kilencvenemberes munka rövid idő alatt lát-ványosan dőljön le. 

Ha elég sok felborul, legyőzik a kínaiakat (a m?fajban a legnagyobbat alkotó nép), így a nyugati civilizáció a játékban legalább az élre kerül. A közvetítés hangulata, időtartama (hosszú órákról van szó) nagy, szimbolikus eseményhez méltó. A "Játék határok nélkül" mutatta ezt legutóbb. A műsorvezetők izgatottak, majdnem "jó estét, jó szurkolást" kívánnak, s a válogatott versenyzőket, meg a roppant építőmunkát méltatják. Majd negyvenmilliónyi szempár (hogyan számolták?) előtt egy történelmi pillanatban megindul a láncreakció. A dominók szépen dőlve bonyolult alakzatokat – jelképeket és szponzormondatokat – mintáznak, a látványos ledőléseket a közvetítők sűrűn illetik az "elképesztő" és a "fantasztikus" jelzőkkel. És tényleg. Így a világ szemén (a képernyőn) nézve egyre drámaibb az, ami elsőre kapitális ökörségnek tűnik. Külön werkfilm mutatja, ahogy a buli meg az ifjonti jópofaság jegyében induló "játék" a sokhetes dominórakás alatt kemény munkahellyé, sőt enyhébb fegyházzá alakul át. Egyre több a szabály, majd a büntetés a közös cél érdekében. Hogy ne kezdjen dőlni túl korán az a sok do-minó, idővel beszélni se szabad, később már lélegezni se nagyon az öt futballpályányi (!) építőteremben. Van, akit azért rúgtak ki, fehérek közt egy amerikait, mert nem bírta a tempót, mások visz-szabeszéltek, hőbörögtek – menniük kellett hát Maastrichtból, ha úgy vesszük a közös európai építkezésből.

A látvány egyébként magával ragadó volt. Az építők arcán a feszültség is, mikor a dőlés megállt. Ám a csúcsmo-dern rendszer ezt is bírta, a tartalék vonalakon dőltek tovább a dominók: így csak győzni lehetett. 

Európa játszik, újra játszik. Ez kell ma a nagy, közös házban, mely tehát ápol és eltakar. Ha már odakint oly zord az idő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!