hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Édes ünnep

2001. 12. 02.
Ha egy szülő van annyira kezdő, hogy a legutolsó napra hagyja a télapóajándék beszerzését, akkor érhetik kellemetlen meglepetések. Ilyenkor ugyanis sok helyütt kifogynak a bolti készletek, a m?faj szinte minden változatát elhordják: különösen az előre összeállított csomagok kelendőek. Bennük a sztenderd sportszelettel, szaloncukorral, télapódrazséval, s az ipari kakaópor alapanyagú étbevonóból készült német gyártmányú mikulásfigurával potom ötszázharmincnyolc forintért, plusz zacskó. 

Pont olyan készlet, mint amilyet a gyerekek előző nap az előző mikulástól már megkaptak az óvodában. A hatalmas hipermarketben hat-hét vásárló tusakodik egymással a megmaradt három csomagért, miközben csendesen szól a Hull a pelyhes fehér hó instrumentális változata, s mindent elborít az ünnepi várakozás. A küzdelemben alulmaradt szülők csalódottan szemlélgetik az édességes polcokat, egyikük azonban élelmesebb, rögtön a játékosztály felé veszi az irányt, s nemsokára diadalmasan jön visszafelé a bevásárlókocsijába gyömöszölt óriási plüsstélapóval. Ez volt az utolsó darab, mondja sajnálkozva, majd megkönnyebbülten beáll a kaszszához. Csüggedésre azonban semmi ok, maradtak még ehető télapók szólóban is, például Milka óriásfigura ezerkétszáz forintért, az három gyereknek annyi mint háromezer-hatszáz, de ez önmagában még elég snassz ajándék, egy-egy mesekönyv is illene melléjük, szépen kijön végösszegnek az a hétezer forint. Aki pedig unja már az évenkénti tortúrát, annak ezúttal is segítségére van a m?anyagipar: átlátszó, piros nylon télapófigurák viszonylag olcsón kaphatók. Rondák, de elnyűhetetlenek. Egyik fő hátrányuk, hogy esetleges elterjedésük veszélyeztetné a nagy családi összefogást: a gyerek által összehordott irdatlan édességkészlet tavaszig tartó, komótos közös elfogyasztását. A régi mikulásünnepből már úgyis csak a nosztalgia maradt: nincs se narancs-, se sültalmaillat, a kicsik sem készítik ki az ablakba kifényesített cipőjüket, s nem várják izgatottan, virgács kerül-e belé, avagy játékos ajándék, dió, mogyoró, mazsola, valós csokoládé a képzeletbeli egyetlen Mikulástól. (Sz. J.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!