hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amikor nem volt tévé
Kiállítás a régi kávéházakról

2001. 12. 02.
A hazai kávéházak kétszázötven éves múltját idézi az a kiállítás, amely "Budapest nagykávéház" címmel nemrégiben nyílt meg az Ernst Múzeumban. A kávéház hosszú időn át a pesti ember mindennapi életének elengedhetetlen része volt, s különösen összefonódott az elmúlt századelő virágzó polgári kultúrájával. A szocializmus öt évtizedes presszó- és kocsmakultúráját követően a gyorséttermek és a pubok mellett újra megnyíltak városszerte a régi életstílust idéző kávézók, kávéházak. 



Az egykori híres-neves Japán kávéház Fotó: Ernst Múzeum

Hat hétre az Ernst Múzeum valamennyi terme "Budapest nagykávéházzá" alakult át: a rendezvény a mai kávéháztól kiindulva vezeti vissza a látogatót a századforduló aranykorába, sőt a 18. századi magyar kávékultúra első nyomaihoz. A hat budapesti múzeum és több magángyűjtemény anyagából összeállított kiállítás az első kísérlet arra, hogy átfogó kép rajzolódjék ki e színes és gazdag világról. A termek falain korabeli iratok mellett több száz kávéházi épületet és kávéházbelsőt ábrázoló festmény, grafika, fénykép látható. Sőt, eredeti bútorokkal – köztük tonett- és Hofmann-székekkel – és a kávéházi élet apró kellékeivel (feliratos kávéházi csészék, gyufatartók, asztali kávépörkölő, Virginia szivarok) felszerelt igazi kávéházrészlet: kártyaszoba és szeparé, továbbá egy, a közelmúltat idéző presszósarok is megtekinthető itt. A vendégek a program végeztével valódi kávézót találnak, ahol egy rendelés mellett átböngészhetik a nádkeretbe kötött korabeli dokumentumokat és a kávéházi életet felelevenítő irodalmi műveket is.

A kiállítás ideje alatt számos érdekes kísérőprogramra is sor kerül: régi kávéházakról készült filmekből válogatás látható a mozisarokban, valamint felcsendülnek a pesti zenés kávéházak népszerű dallamai is. 

A kiállítást a Budapest nagykávéház cím? tanulmánykötet kíséri.

(A "Budapest nagykávéház" cím? kiállítás 2002. január 6-áig tekinthető meg az Ernst Múzeumban, VI., Nagymező u. 8. A nyitvatartási rend igazodik a rendhagyó témához: hétfő kivételével naponta 11–19 óra között.) (Makki Marie-Rose)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!