hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beköszöntött az allergiaszezon

2001. 09. 03.
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata augusztus végi előrejelzésének megfelelően a parlagf? (Ambrosia) légköri pollenszintje az utóbbi napokban a robbanásszer? pollenszórásnak köszönhetően igen magasra szökött. Ez a magas koncentráció rövidebb időre le-lecsökken az elszórt esőzések hatására. A parlagf? virágporszem-mennyisége a levegőben a következő hetekben akár a kétszeresére is megnövekedhet. A virágpor levegőbeli koncentrációja erősen időjárásfüggő: száraz, meleg, szeles időben a legmagasabb. Az üröm (Artemisia) pollenkoncentráció-változása párhuzamos a parlagf?ével, azaz magasnak mondható, és legalább anynyira allergén.



Ha a megfázás tünetei egy-két hét alatt nem múlnak el, ajánlatos az orr-fül-gégészt felkeresni 

Az elmúlt napokban általános panasszá vált az allergiás tünetek jelentkezése, melyet többnyire a virágzó növények levegőben szálló virágpora idéz elő. A legtöbben az egyszer? megfázás tüneteivel jellemezhető szénanáthától szenvednek: hirtelen jelentkező, orrcsöpögős, láztalan állapotról, gyakori tüsszögő-rohamokról, torokkaparásról és szemégésről számolnak be. A hazánkban majdnem minden ötödik embert érintő probléma meglehetősen hátráltatja a hétköznapi életvitelt, gyengíti a teljesítőképességet, az érintett olykor aludni sem tud az allergiás tünetektől. Ha sem a Fenistil, sem a Zyrtec nem használ, akkor felnőtteknek gyakran a Telfast nev? készítményt ajánlják, bár úgy tűnik, a kombinált kezelés az egyedül célravezető. Indokoltak a megfelelő tüneti kezelések is orr- és szemcseppekkel, mindezt lehetőleg gégész vagy allergológus szakorvosal írassuk fel. Felnőtt allergológiai vizsgálatra Budapesten a SOTE Szent János Kórházban működő Pulminológiai Intézetében is lehet jelentkezni (bővebb felvilágosítás a 355-9188-as telefonszámon). Azonban vigyázat: gyógyszeres kezelés alatt állókon (akik például maguk kezdtek el Fenistilt szedni) bizonyos ideig nem lehet a bőrtesztet elvégezni. A gyermekek allergológiai vizsgálatát többek közt az 1. sz. Gyermekklinikán (Bp. VIII., Bókay u. 54. tel.: 334-07-90) is elvégzik. (Kovács Györgyi)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!