hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fidula mestere
Meghalt Isaac Stern hegedűművész

2001. 09. 30.
Budapesti koncertjére szívesen emlékeznek vissza zeneértők és hozzá nem értők egyaránt. Humora, könnyedsége, melynek révén színpadi show-val körítette professzionális hegedűjátékát, még a gyerekek számára is sokat jelentett, többet ért tíz hangszerbemutatónál; nemcsak szerette, de mosolyával, közvetlenségével aki látta-hallotta őt, azzal meg is szerettette Mozartot, a hegedűt, a komolyzenét.

Isaac Stern, a 20. századi hegedűvirtuóz-generáció egyik utolsó tagja múlt szombaton 81 éves korában hunyt el egy New York-i kórházban. A világhír? művész 1920-ban született Ukrajnában, és egyéves volt, mikor családjával Kaliforniába költöztek. Hegedülni elsőként édesanyja tanította, majd következtek a San Franciscó-i tanulóévek, amikor többek között Louis Persingernek, Yehudi Menuhin tanárának is tanítványa volt. 

Stern személyiségéből áradó, hihetetlen aktivitását jelzi, hogy több mint 100 hangfelvételével a valaha élt legtöbb felvételt készítő heged?művészek egyike. A zenész a Carnegie Hall "megmentőjeként" is ismertté vált: az ő érdemének tulajdonítható, hogy a történelmi múltú koncertterem máig fennáll. 

Hűséges, állhatatos támasza volt Izraelnek is, a háborús időszakokban rendszeresen játszott izraeli kórházakban és kibucokban. Nevéhez fűződik az Amerikai–Izraeli Kulturális Alapítvány létrehozása, amely fiatal muzsikusoknak biztosít ösztöndíjat, valamint a Jeruzsálemi Zenei Központ alapítása, amelyet a kamarazene nemzetközi központjaként tartanak számon. 1943-ban a New York Herald Tribune-ben Virgil Thomson által "a világ heged?(fiddle)-mestereinek" egyikeként bemutatott Stern 1948-ban már játszott az Izraeli Filharmonikusokkal. A fiatalon világhírnevet szerzett heged?művész rendkívüli teherbírással rendelkezett: előfordult, hogy hét hónap alatt százhúsz koncertet adott világszerte. Szinte minden országban turnézott, egyedül Németországban nem volt hajlandó soha koncertezni, elmondása szerint képtelen volt játszani a holokauszt szülőhelyén. Ugyanakkor visszautasította a szereplést a katonai diktatúra idején Görögországban és a szovjet rezsim alatt Oroszországban is. Különösen emlékezetes fellépései között tartják számon, mikor a Hatnapos Háború után az újonnan visszafoglalt Mount Scorpus körszínházban a Leonard Bernstein vezényelte Izraeli Filharmonikusokkal adott koncertet. Az Öbölháború idején pedig az ő alakja tette legendássá azt a jeruzsálemi hangversenyt, amelyen Bach-szólójával biztosította az előadás folyamatosságát, miközben a zenekar és a közönség a gázmaszk felvételére kényszerült a megszólaló sziréna hallatán.

Teddy Kollek személyes ismerőseként búcsúzott a mestertől a Jerusalem Postban, ahol hangsúlyozta, hogy Isaac Stern személyében Jeruzsálem egy nagy pártfogót, egy különleges barátot veszített el. 

Sternre sokan úgy emlékezünk, mint aki grandiózus humorával, nagylelkűségével, "nagy szívével" mindig adott, és talán valamit hozzá is adott a világhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!