Kereső toggle

Kalandra fel

Vulkántúra Szicíliában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szicília, az Olaszországhoz tartozó távoli sziget neve első hallásra a maffiát juttathatja eszünkbe. Ha elég bátrak vagyunk, és mégis itt töltjük el nyári szabadságunkat, páratlan élményekben lehet részünk. Sőt, ha mindehhez nem a közismert apartmanos megoldást választjuk, hanem kipróbálunk valami mást – egy rendkívül mozgalmas körutazást –, életre szóló kalandban lehet részünk.

Ha valaki csak a tengerpartra vágyik, azt tanácsolom, ne utazzon 4000 kilométert, de aki a kéklő tenger mellett egyedülálló természeti kincseket – például vulkánokat – szeretne látni, itt a helye.Mozgásban az Etna Fotó: Reuters

Európában működő vulkánt a távoli Izland kivételével itt, Szicíliában találunk csak. A vulkánok életük nagy részében békésen szunnyadnak, és hajlamosak vagyunk úgy tekinteni rájuk, mint ahogy az utazási irodák prospektusai ajánlják: színes virágok felett kecsesen magasba törő, hófedte kúpok. Történelmi korokon átívelő életidejükhöz képest kitörésük ritka eseményszámba megy. A fölöttük tornyosuló felhőkből forró hamueső zúdul a lejtőin élő emberekre, és oldalukon izzó kőzetolvadék indul feltartóztathatatlanul lefelé, maga alá gyűrve az útjába eső akadályokat.

A természet ezen leghatalmasabb erőinek megnyilvánulására az ember tisztelettel vegyes félelemmel tekint, az ókorban különféle istenekkel azonosították őket. A Lipari-szigetek egyik tagját, a Vulcanót – minden tűzhányó ősét és névadóját – a rómaiak Vulcanusról, az istenek kovácsáról nevezték el.

A vulkánok térbeli eloszlása a Földön nem véletlenszerű. Csaknem minden vulkán a tengerparttól alig néhány száz kilométerre található – ennek oka a földkéreg eltérő vastagsága. Ahol a vékonyabb óceáni kéreg a vastagabb szárazföldinek ütközik, a két lemez egymáson való elcsúszása hatalmas mennyiség? energiát termel, mely megolvasztja a kőzeteket. Ez az olvadék a vulkánokból bukkan a felszínre.

Minden vulkán más. Más az anyaga, formakincse, de leginkább működési állapota, mely mindez itt, Szicíliában remekül tanulmányozható. Vulkánokat végiglátogató utunkat kezdjük még a szárazföldön lévő, pillanatnyilag szunnyadó Vezúvval. A Nápolyi öböl fölé magasodó kráter ma már turistalátványosság, busszal juthatunk fel a csúcsra, melybe belépődíj ellenében bele is tekinthetünk. Világhír? kitörésének emlékét (i. sz. 79.) Pompeji romvárosa őrzi, melyet hét méter vastagon temetett be a hamueső. Noha az ásatások még ma sem fejeződtek be, ne sajnáljuk az időt arra, hogy végigsétáljunk az egykori utcákon, melyeket kétoldalt boltok, polgárházak, villák, fürdők, templomok, amfiteátrumok maradványai szegélyeznek. Az egykor nyüzsgő, élettel teli húszezer fős város ma is megőrizte nagyszerűségét, és egy kis fantáziával lakói mindennapi életét is elképzelhetjük. Aki pedig a mozaikokat, régészeti emlékeket keresi, nem itt, hanem a nápolyi Régészeti Múzeumban találja meg.

Napjainkban az érdeklődés középpontjában a nemrégiben kitört Etna áll. Ez a vulkán nem egy, hanem négy fő- és több parazitakráterből áll. Utunk során július közepén Taormina városkájából kifelé sétálva vettük észre először a keskeny vörös csíkot – mely akkor még csak pár száz méternyi volt, de óriási izgalmat okozott: Kitört az Etna! Szerencsénkre másnap még 2916 méterig fel lehetett mászni a vulkáni hamu és kihűlt lávafolyamok közt, de az újságok címlapjára került, egyre nagyobb méret? kitörés miatt mára a hegyet a turisták elől teljesen lezárták. 

Szicília másik működő vulkánja a Stromboli. Ez a vulkán a tengerből kiemelkedő kis sziget, ahol homok gyanánt még a tengerpartot is fekete hamu borítja. Ma is aktív vulkán, kitörései jelenleg három kráterből történnek. A Stromboli nem kiszámíthatatlan – periodikusan működik, mennydörgésszer? kilövellései a kráterbe hullnak vissza, melyek mind alacsonyabban vannak, mint az őskráter, így az öt órán át tartó kaptató után a körülbelül ezer méteres csúcsról remek rálátásunk nyílik a működő kráterre. Sötétedés után a kitörések látványosabbak. 

A Lipari-szigetcsoport tagja Vulcano szigete is. Ez a négyszáz méteres vulkán a vulkáni utóműködés tipikus példája. Repedésein át kénes gázok-gőzök szivárognak fel, melyekből sárga kénkristályok válnak ki. A gázok-gőzök a tengervízbe is átszivárognak, így eredeti, természetes pezsgőfürdőben és melegvizes hidromasszázzsal kényeztetve lubickolhatunk!

Ha ezt az egyedülálló helyet valóban meg akarjuk – és módunkban is áll – megismerni, térjünk el a megszokott nyaralási módszerektől, a "kitaposott ösvényektől" – Szicíliáért megéri!

Olvasson tovább: