Kereső toggle

Zsidó Nyári Fesztivál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy hónap múlva a Győri Balett előadásával veszi kezdetét a Zsidó Nyári Fesztivál; az Életfa cím? produkciót az eseménysorozat előestéjén, augusztus 25-én mutatja be az együttes a budapesti Wallenberg-emlékparkban, a holokauszt áldozatainak tiszteletére állított Emmanuel-emlékfánál.

A fesztivált negyedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja. A szeptember 2-ig tartó eseményhez Budapest mellett immár nyolc vidéki nagyváros – Szeged, Pécs, Kaposvár, Nagykanizsa, Veszprém, Székesfehérvár, Miskolc és Debrecen – csatlakozott. Az előzetes program szerint a győri társulat bemutatóját követően utcabált tartanak az előadás helyszíne közelében, a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren, ahol az egy hét során könyv- és kirakodóvásárral várják az érdeklődőket.

Az eseménysorozat hivatalos nyitórendezvénye augusztus 26-án A zsinagóga hangjai cím? hangverseny lesz, amelyet a lyoni és a hamburgi katedrális énekkara ad világhír? kántorművészek közreműködésével a Dohány utcai zsinagógában.

A műsoron zsidó származású magyar, német és francia zeneszerzők művei szerepelnek. E templom lesz a helyszíne a későbbiekben Händel Judas Maccabaeus cím? oratóriuma előadásának, s ugyanitt ad műsort Klezmer és a színház címmel a Budapest Klezmer Band. A Zsidó Nyári Fesztivál eseményeként a Budai Várban operett-, illetve musicalgálát, a Művész moziban izraeli filmnapokat, a Budapest Galériában pedig Nekem szülőhazám címmel képzőművészeti kiállítást rendeznek.

Operabemutató is gazdagítja a programkínálatot: Donát Ede Szulamith cím? zeneművét a Thália Színházban láthatja-hallhatja a nagyközönség. 

A fesztivál zárónapján ifjúsági napot és utcabált tartanak a Bálint Zsidó Közösségi Házban, majd hangversennyel zárul a rendezvénysorozat a Magyar Állami Operaházban.

A vidéki nagyvárosok közül Székesfehérváron, Kaposvárott és Miskolcon a Pannónia Klezmer Band lép fel, s lesznek klezmer-koncertek Nagykanizsán és Veszprémben is.

A szegedi zsinagógában A hagyomány hangjai címmel tartanak hangversenyt, a Debreceni Csokonai Színházban Zsidó romantika címmel lesz előadás, a pécsi zsinagógában pedig Fellegi Balázs és barátai adnak koncertet. (MTI)

Olvasson tovább: