Kereső toggle

Oroszország felfedezésre vár

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szibéria, Kamcsatka vagy akár Moszkva említésekor sokakon kellemetlen érzések lesznek úrrá, pedig a múlt elmúlt, a helyzet már Keleten sem változatlan. A turizmus terén Oroszország hatalmas fejlődésen ment keresztül – mondja Oleg Jermilov, az 1000 Út utazási iroda tulajdonosa, aki a hagyományos orosz utak mellett medve- és szarvasvadászatot, hegyi kajaktúrát és horgászkalandokat is szervez az érdeklődőknek. 

– A prospektusokat olvasva számomra a vadászkalandok és a kajaktúrák tűnnek a legérdekesebbnek, ugyanakkor a legrizikósabbnak is…

– Ha a vadásztúrákat azért tartja rizikósnak, mert úgy gondolja, hogy a vendég esetleg nem találkozik egyetlen vaddal sem, elmondhatom, hogy a csoportokat évek óta jól bevált helyekre utaztatjuk, ahol garantáltan találkozni fog a programban szereplő vadakkal.

– Például? 

– Kamcsatkán például óriás medvére, muflonra vagy rénszarvasra szervezünk vadásztúrákat, Szibériában nyúlra, rókára, farkasra, Közép-Oroszországban pedig ragadozó madarakra, vaddisznóra és medvére. 

– A vadászat – legalábbis Magyarországon – komoly engedélyekhez van kötve. Mi a helyzet Oroszországban?

– Természetesen nálunk is szigorú az engedélyeztetés, de a részvételi díj azt is magában foglalja, hogy irodánk intézi a fegyverek legális ki-és behozatalát, az elejtett vadak hazaszállítását, a kisegítő személyzet munkáját, a helyszínen használt terepjárókat, hogy csak a leglényegesebbeket említsem.

– A kajaktúrát – a raftingot – csak 16 éven felüli, "megfelelő egészségi állapotban" lévőknek ajánlják…

– Így van, ez ugyanis az úgynevezett aktív pihenés kategóriában is a legaktívabbak egyike. A résztvevők öt nap alatt több mint száz kilométert tesznek meg kajakkal különböző folyószakaszokon, köztük négy- illetve ötszintes zúgókon, illetve háromméteres hullámok között is. Az éjszakákat sátrakban töltik a parton, és természetesen a sátorverés is a kedves vendég dolga. Ezért hívjuk fel a jelentkezők figyelmét a megfelelő egészségi állapotra. 

– Mit tud ajánlani a lustábbaknak? 

– Nagyon kellemes kikapcsolódás például a horgászat a Volga-deltában vagy a Bajkál-tavon.

– Mennyiben más ez mondjuk egy balatoni horgászathoz képest? 

– Mi olyan helyekre visszük a vendégeket, ahol még szinte nem járt ember, hamisítatlan a természet, és óriási a zsákmány. A Volga-deltában annyi a hal, hogy az ember csak bedobja a horgot, és máris kapása van. Nem beszélve arról, hogy hatalmas példányokat lehet fogni: nem ritka a két-háromszáz kilós belúga vagy tokhal sem.

– Az ön cége az egyetlen, amely oroszországi utakat kínál Magyarországon, a magyarokban viszont még mindig van némi ellenérzés, talán a múlt miatt. Mit gondol erről?

– Először is hadd mondjam el, hogy Nyugat-Európából óriási az érdeklődés Oroszország iránt, épp a múlt héten indítottunk el egy francia csoportot a Bajkál-tóhoz. A magyarokban talán még az egykori Barátság-expresszes szocialista csereüdültetések emléke él – pedig szó sincs erről. Oroszországban hatalmas fejlődésen ment keresztül a turizmus, és ellentétben a magyar propagandával, a közbiztonság is jó.

Az említett sporttúrák mellett pedig Moszkvába, Szentpétervárra és más városokba is szervezünk utakat, és azt hiszem, az vitán felüli, hogy ezek a városok olyan magas szint? kulturális örökséggel rendelkeznek, amellyel mindenkinek érdemes megismerkednie.

(Az 1000 Út utazási irodát a VI. kerület, Teréz körút 7. szám alatt megtalálhatja az, aki jobban utána akar járni a dolognak.)

Olvasson tovább: