Kereső toggle

Játék a javából újabb 200 négyzetméteren

Tarkabarka fizika

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Pénteken nyitotta meg kapuit a Csodák Palotájában – Közép-Európa első és mindmáig egyetlen interaktív tudományos centrumában – a nyolcadik, legújabb kiállítás. Ezzel az Öveges József professzorról elnevezett új, száz nézőt befogadó teremmel hiányt pótoltak a rendezők, mivel a gyerekeknek a tanórákon egyre kevesebb lehetőségük van a kísérletezésre.Izgalmas játék a fizika Fotó: Maklári Péter

A terem névadója a fizikai ismeretek legendás népszerűsítőjeként harminckét könyvet (tíz tankönyvet és huszonkét fizikát népszerűsítő művet) írt. A neves professzor óráin a gyakorlatias gondolkodás és problémamegoldás, a tudományos felfedezések kipróbálásának híveként arra törekedett, hogy a diákságot mindinkább érzékennyé tegye a fizika szépségeire. Az új terem feladata egyszer? kísérletekkel felkelteni a fizika iránti érdeklődést az internetes számítógépek világán felnövő új generációban, lehetővé téve akár kihelyezett fizika órák megtartását, hétköznapokon előre bejelentett iskolai csoportoknak is. Az izgalmas, gyakorlati bemutatók olyan fizikai kísérletekre épülnek, amelyek a hangtantól a tehetetlenségig, az elektrosztatikától a hőtanig számos témakört felölelnek. Az egyórás előadás során a gyerekek kézzelfogható közelségbe kerülnek az anyagok hő hatására történő alakváltozásaival (például a lufi hűtve üvegként törik apró darabokra, tanúi lehet-nek a szublimációnak, érdekes fény- és elektromos jelenségeknek).

A Csodák Palotáját fennállásának hat éve alatt közel egymillió érdeklődő látogatta meg, akik játszva tapasztalhatták meg a világunkat működtető természeti törvényeket. Ez a kiállítás a kíváncsi gyerekeknek készült – és ugyan melyik gyerek nem kíváncsi? A diákok itt megismerkedhetnek a ma már mindennapi életünk részét képező, természetesnek vett jelenségek fizikai hátterével, törvényszerűségeivel – ami még a felnőtteknek is mondhat újat.

A rendkívül tartalmas, akár négy-öt órás családi program keretében mindenki kedvet kaphat a fizika alaposabb megismeréséhez, miáltal a jövendőbeli Bolyaikat és Neumannokat láthatja vendégül a kiállítás.Cím: Budapest XIII., Váci út 19. (M3 metró Lehel téri megállójánál)

Nyitva tartás: hétfő–péntek 9–17 óráig, szombat–vasárnap 10–18 óráig (április 8-ig hétfőnként zárva!)

Jegyárak, csoportos: 400, diák/nyugdíjas: 450, felnőtt: 500, családi: 1500,- Ft. (pedagógusoknak és hároméves kor alatt ingyenes)

Információ és csoportos bejelentkezés: 350-6131. Web: www.csodapalota.hu

Olvasson tovább: