Kereső toggle

73. Oscar-díj átadás

Koltai Lajos Oscar-jelölt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A 73. Oscar-díj jelöltjeinek listája nem okozott különösebb meglepetést. Szakértők szerint az utolsó évek egyik leglefutottabb átadása előtt állunk, bár a jelölések egy része több mint megkérdőjelezhető.

Magyar idő szerint március 26-ára virradó reggel osztják ki a filmszakma legjelentősebb elismerését, az Oscar-díjat a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban. A díjátadás házigazdája Steve Martin komikus lesz, miután a korábbi házigazda Billy Cristal nem vállalta a szereplést. A nagy felhajtásra jellemző, hogy az átadás éjszakáján az Egyesült Államok 37 városában tartanak exkluzív partikat színészek és más világhírességek részvételével. A két fő esélyes a Gladiátor 12 jelöléssel, és a tajvani Tigris és sárkány 10 jelöléssel. Érdekesség, hogy a Tigrist a legjobb film és a legjobb külföldi film kategóriában is jelölték, utóbbiban a győzelme nem is lehet kétséges. A toronymagas favorit az év filmje díjra a Gladiátor. A szakemberek számára nem okozott különösebb meglepetést, hogy a Számkivetett csak a technikai kategóriákban érdekelt, sem a legjobb rendező, sem a legjobb film kategóriában nem. Viszont a legjobb férfi főszereplő kategóriában annál esélyesebb Tom Hanks harmadik szobrocskája elnyerésére. A kategóriában esetleg esélyes lehet az egyszeres nyertes Geoffrey Rush, és a még díj nélküli gladiátor, Russell Crowe. A biztos befutók közül a legjobb színésznő díját nagy valószínűséggel Julia Roberts kapja, a legjobb férfi mellékszereplőét pedig Benicio Del Toro, aki korábban már az Arany Glóbusz és az Arany Medve-díjat is megnyerte. Győzelme esetén Robert de Niro óta ő lenne az első művész, aki nem angol nyelv? karakterrel nyer. Biztosra vehető a legjobb dal kategóriában Bob Dylan Things Have Changed cím? művének végső sikere, amely szintén nyert már egy Arany Glóbuszt. A legjobb rendezés kategóriája a legkiegyensúlyozottabb, itt Ang Lee és az ismét kétszeres jelölt Steven Soderbergh mellett akár még a Gladiátor rendezője, Ridley Scott is esélyes lehet a végső sikerre. A technikai kategóriákban a Viharzóna két jelölést kapott, a Gladiátor, a Tigris és sárkány, valamint a Számkivetett mellett. Érdekesség, hogy a Grincs három jelölést is begyűjtött, sőt mindháromban esélyes a végső győzelemre (legjobb díszlet, jelmez, maszk). A jelöltek között több kategóriában titkos favorit és sötét ló a Csokoládé és a Traffic.

Végül a számunkra legkedvesebb kategóriáról, a legjobb operatőréről. Míg itthon és külföldön is a Napfény íze jelöléseivel, esetleg a Glamour versenybe kerülésével számoltak, a legjobb magyar operatőrünk egy francia film révén váratlan, de annál kellemesebb meglepetést okozott. Koltai Lajos többéves kiváló munkája érett meg egy Oscar jelölésre. Kategóriájában sajnos nem ő a fő esélyes, de a Gladiátor, A hazafi, a Tigris és sárkány és az Ó, testvér, merre visz utad operatőrei mellett akár meglepetést is okozhatna végső győzelmével.

A hagyományos Irving G. Thalberg díjat Dino De Laurentis producer kapja. A Hannibal producere korábban olyan műveket álmodott vászonra, mint a Dűne, a Kesely? három napja, a Conan, a barbár, a King Kong, a Kék bársony, vagy a Serpico.

Olvasson tovább: