Kereső toggle

Várható az influenza további terjedése

Nincs országos járvány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jelenleg nincs országos méret? influenzajárvány, ugyanis szerdáig öt megyéből, Baranyából, Pest megyéből, Somogyból, Tolnából és Vasból jelezték influenzaszer? megbetegedések helyi vagy több települést érintő halmozódását – tartalmazza a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) MTI-hez eljuttatott közleménye. Tizenegy iskolát zártak be Somogy megyében az ugrásszerűen megnövekedett betegség okozta hiányzások miatt Fotó: MTI

Somogy megyében már január 15-től, Tolna és Baranya megyében pedig január 22-től rendelték el az influenzajelentő-szolgálat működtetését. Ismertetése szerint Somogy megyében az elmúlt héten összesen 2637 beteg, a megye lakosságának 0,8 százaléka fordult orvoshoz influenzás panaszokkal. A betegek háromnegyede gyermek, elsősorban általános iskolás volt. Jelenleg a megye 11 általános iskolájában szünetel az oktatás, Baranya megyében pedig 5 iskolában nincs tanítás. Az eddigi influenzaszer? esetek magas lázzal, végtagfájdalommal, elesettséggel, torokfájással kezdődtek, de a betegek szövődménymentesen és gyorsan gyógyultak. 

Az OEK víruslaboratóriumában 9 somogyvári beteg esetében is igazolták az influenza A vírus jelenlétét. Az A vírus kimutatott altípusa 1992 óta nem okozott tömeges megbetegedéseket. Így a szakvélemények szerint összességében 1,2 millióra tehető a leginkább veszélyeztetett – 12 év alatti – korosztály létszáma. Az elmúlt napok enyhe időjárása következtében várhatóan még inkább megszaporodik a megbetegedések száma, ezért a szakemberek a veszélyeztetett csoportok (idősek, legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek, egyes zárt közösségek lakói) esetében továbbra is javasolják az elmulasztott védőoltás beadását. (MTI)

Olvasson tovább: