Kereső toggle

A finn design 125 éve

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A narancssárga nyel? – sokak által másolt – Fiskars ollót vagy az egymásba rakható m?anyag poharakat legtöbben ismerjük, de csak kevesen gondolunk arra, hogy ezek is a világhír? finn formatervezés jeles termékei. Pedig a Budapest Galéria tárlatán együtt szerepelnek Alvar Aalto híres Paimio székével vagy Gunnel Nymann páratlan szépség? Huntu (fátyol) vázájával.

A 125 évet átfogó Finnish Design cím? kiállítás tárgyain már első pillantásra átsugárzik a finn formatervezés természetközelisége, a természetes anyagok szeretete, s egy derűs, kreatív szellem. Az alkotó oldaláról, Timo Sarpaneva megfogalmazásában ez így hangzik: "…mintha minden a természet csábításából, a vadság vonzásából öltene testet, valamiből, ami a földtől egészen a mennyekig terjed".

A finnek számára a design a nemzeti identitás fontos részévé vált, az ötvenes évek sikerei nemzetközi elismerést hoztak az Európához csatlakozó, nem túl előnyös földrajzi elhelyezkedéssel és gazdasági múlttal rendelkező ország számára. 

Az ötvenes, hatvanas évek aranykorának nagy nevek által fémjelzett időszaka után most, az ezredforduló táján új generáció hívja fel magára a figyelmet. Az interneten (és a kitűnő designoktatáson) felnőtt fiatal tervezők azonban már nem annyira jellegzetesen nemzeti, sokkal inkább globális szemlélettel nyúlnak az anyagokhoz, az őstermészet helyett a kultúrát nevezve meg ihlető forrásként – kommentálta a trendeket Jukka Valtasaari külügyi államtitkár a kiállítás megnyitóján. A jó design alapvető jellemzője, hogy magától értetődő, kihívásokhoz, lehetőségekhez alkalmazkodó – folytatta –, és éppen ezért kevés kell hogy legyen közöttük az öncélú m?alkotás.

Ezen elvek gyakorlati alkalmazását láthatja megvalósulni a kedves látogató mindazokon a tárgyakon – csaptelepeken, lámpákon, nyomott mintás, szőtt és nemezelt tértextileken, székeken, alkalmazott grafikákon, műszaki tárgyakon –, amelyek tükrözik a finn design világos és tiszta gondolkodásmódját. Az alkotások nem egy szűk elithez szólnak, hanem az olcsó, messzemenőkig funkcionális és jó minőség? termékek sorozatgyártása révén részévé válhatnak mindennapjainknak, a minket körülvevő vizuális valóságnak.

(A kiállítás február 4-éig tekinthető meg a Budapest Galériában, az V. kerület, Szabadsajtó út 5. szám alatt.)

Olvasson tovább: