hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Színarany keret
Földes Andor zongoraverseny

2000. 12. 09.
Földes Andor természetes, emberi gesztusait megjelenítő fotói szinte lebegnek a sötét bársonyfüggönyök előtt az Új Színház színpadán. Középen, a zongora fölött vetítővászon: a rajta megelevenedő, múltból kilépő művész mintha "előjátszana" tanítványainak egy kurzuson.

A három fiatal győztes zongorista, Mali Emese (1. helyezett), Kéri Tamás (2. helyezett) és Fehér Ernő (3. helyezett) díjkiosztó estjét csupán szerényen keretezte a Földes Andorról szóló megemlékezés, valamint a felvételről torokszorítóan őszinte és igaz tolmácsolásban megszólaló Schubert impromptuk. Keret ugyan, de milyen! Abból a fából faragták, melynek törzse, ága Bartók Béla és Dohnányi Ernő voltak.

A 80 esztendős Földes Andorné, Lili asszony, "útravalóul" adta a fiataloknak férje ars poeticáját. (Derűvel átitatott, kitartó elszántsága valamiért Clara Schumannt juttatja eszembe…) Földes boldog ember volt – mondja. Sohasem arról akarta meggyőzni hallgatóságát, hogy ő tud zongorázni – pedig kétségtelenül a technikának is maximálisan birtokában volt –, hanem mindig a m? szépségét igyekezett megmutatni. Igaz tolmácsként alárendelten szolgálta azt a zeneszerzőt, akinek a művével foglalkozott. 

A haláláig aktívan tevékenykedő művészt kritikusai úgy jellemezték, hogy "énekel" a hangszerén. Ha a zongorán egy hangot megütünk, az elhal – Földesnél viszont addig tart, amíg ő akarja. Dallammá olvadva szárnyal, amíg rezonanciára nem lel a hallgatók szívének húrjain. Ez persze billentési technika, mondhatják joggal a hozzáértők. Azonban Földesnek a művészete is átlép a fizikai határokon, "tovább zeng", hiszen külhonban egyre népszerűbbek a nyolc éve elhunyt művész felvételei. (Kapsza Ágnes)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!