Kereső toggle

Egzotikus gyümölcsök a pulton

Receptajánlatok endíviával cikóriával :

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt években a piacokon, nagyobb
élelmiszer-áruházakban, bevásárlóközpontokban
különféle, titokzatosabbnál titokzatosabb déli gyümölcsök
és fűszernövények jelentek meg, amelyek nemegyszer nehéz
feladat elé állítják a háziasszonyokat. Néha még
megkérdezni sem merjük, hogy mi is a nevük, és mire
használják ezeket a számunkra teljesen új zöldféléket.
Cikkünkkel igyekszünk megkönnyíteni a bevásárló asszonyok
helyzetét: a kínos pillanatokat elkerülendő, megosztjuk
olvasóinkkal a Vámház téri vásárcsarnok III/C zöldséges
pavilonjánál szerzett ismereteinket. Lakos Mártonné
zöldség-gyümölcs kereskedő pultja az egyike azon kevés
standoknak, ahol a déligyümölcsök és egyéb
különlegességek teljes kínálatával – sőt
szaktanácsadással – várják a vásárlókat.

Mangó

C-vitaminban igen gazdag. Dél-amerikai eredetű, a trópusokon
elterjedt gyümölcs. A pisztácia és a nálunk is
megtalálható cserszömörce rokona. Termése kb. 20 cm, egy
nagy kemény maggal a közepén. A gyümölcshús szerkezete és
íze a kajszibarackéhoz hasonló. Héja zöldes, vagy
sárgás-pirosas. Félkemény állapotban fogyasztható. Darabja
300-400 forint közötti áron kapható.



Avokádó

A babérfélék közé tartozó trópusi növény gyümölcsét
sötétzöld bőrszer? héj borítja. Körte alakjáról
könnyen felismerhető. A tévhit ellenére nem gyümölcsként
fogyasztják, hanem félkeményen érett húsát salátákba
vágva, vagy pedig pirítósra kenve, sóval, borssal ízesítve,
előétel vagy reggeli gyanánt. Jelenleg 280– 350 forint
darabja.



Papaja

Sárgadinnyeszerű, vitamindús trópusi gyümölcs. Konzervként
elterjedt, de friss állapotban is fogyasztható, illetve
koktélok díszítésére szintén alkalmas. Darabja 1000 forint.



Gránátalma

A Földközi-tenger partvidékén őshonos sokrekeszű, kemény
köpeny? gyümölcsét húsos magvak tömege tölti ki. Ezek a
ribizlihez hasonló magvak fogyaszthatók. 100–200 forint
darabja.



Tinsoki

Magyarországon "kaktuszgyümölcs"-ként ismert, mediterrán
területről származó növény termése. Állaga a kiwiéhez
hasonló, lédús húsát borsméret? kemény magvaival együtt
fogyasztjuk. Darabja 450 forint.



Lime

A citrusfélék közé tartozó, 2 cm átmérőjű,
zöldes-sárgás szín? gyümölcs. Leve koncentráltan
tartalmazza ugyanazt, mint a citrom, kis ánizsos beütéssel.
Darabja 90-100 forint.



Füge

Szárítva már régóta kapható ez az egyébként zöld
színű, csepp alakú, édes, lédús mediterrán gyümölcs.
Frissen fogyasztva talán még finomabb. Sonkával előételnek
kitűnő. Darabja 180 forint.



Karambola

A kevésbé ismert gyümölcsök közé tartozik, még a csillag
alakú, kb. 8 cm átmérőjű, áttetsző, sárgás-zöldes
szín? karambola. Húsa díszítésre, koktélokban, vagy
önmagában fogyasztható. Darabja 440 forint körül kapható.



Rambután

A rambután vadgesztenyéhez hasonló méretű, szőrös
külsej? termés. A kemény héj mögött azonban igen édes,
lágy húsú gyümölcs rejtőzik. Darabja 120 forint körül
mozog.



Freez, Lolo Rosso

A magyar ételkínálatot bővítő salátafélék közé
tartozik a csipkés szélű, zöld szín? freez, valamint a lila
lolo rosso. Külsejükben ugyan újszerűek, de felhasználásuk
hagyományos. 240–360 forint kilója.



Édeskömény

A fehér színű, hagymához igen hasonló édeskömény széles
körben felhasználható. Rántva, levesbe, turmixolva egyaránt
kitűnő zöldségféle. Kilója 880 forint.



Csicsóka

A csicsóka vagy édesburgonya Észak-Amerikából a burgonyát
megelőzve került Európába. Mivel cukrot és inulint
tartalmaz, könnyen emészthető, így ideális diétás
készítmények, tápszerek készítéséhez. Elkészítési
módja a krumpliéhoz hasonló. 170 forint körül kapható
kilója.



Gyömbérgumó

A gyömbérgumó a kínai konyha közkedvelt, jellegzetesen erős
íz? fűszernövénye. Manapság saját kezűleg reszelhetjük
süteményekre, sülthúsokra, levesekbe. A győmbérgumó
kilója 1800 forint.



Cikória vagy Endívia

A cikória endívia néven is ismert belga eredet? salátaféle.
Sok vizet, értékes proteint, de kevés kalóriát tartalmaz.
Rostos anyagai segítik az emésztést. Nyersen vitamindús
salátaként fogyaszthatjuk, sütve húsok, halételek mellé
ínyenc körítés. Ára 600 forint kilónként.

Leves

Hozzávalók: 750 g endívia, egy fej hagyma, egy liter
tyúkhúsleves, só, bors, szerecsendió, 50 g vaj, 2 dl
tejszín, 1 tojássárgája (esetleg 1 gerezd fokhagyma),
petrezselyem. A megmosott endíviát 1 cm-es karikákra vágjuk,
majd forró vajban a finomra vágott hagymával (fokhagymával)
kb. 10 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót
reszelünk hozzá. Felöntjük a húslevessel, hagyjuk forrni. A
levest finomra mixeljük, utána besűrítjük a tejszínnel és
a tojássárgájával. Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.



Köret

A megtisztított egész endíviákat sózzuk, borsozzuk, majd
fedő alatt – időnként megforgatva – közepes tűzön
mintegy 30 percig pároljuk. Sült halakhoz, húsok mellé
tálaljuk.



Saláta

Egy salátástálban egy evőkanál ecetet, három evőkanál
olajat, sót, borsot, kevés finomra vágott petrezselymet jól
összekeverünk egy keménytojás sárgájával. személyenként
egy endíviát karikákra vágunk és a szószban megforgatjuk.

Változatai: hozzáadhatunk még

– céklát, vágott diót és almát

– avokádót, grapefruitot és kiwit

– keménytojást, apróra vágott ementáli vagy roquefort
sajtot, sonkát vagy hidegsültet



Egytálétel

Hozzávalók: 600 g endívia, só, bors, 25 g vaj, 25 g liszt,
2,5 dl húsleves, egy fej hagyma, paradicsompüré, petrezselyem,
75 g reszelt sajt, 4-6 keménytojás. A megtisztított, sózott,
borsozott egész endíviákat vajon megpároljuk, kevés víz és
citromlé hozzáadásával. A finomra vágott hagymát kb. 5
percig vajon pároljuk, utána hozzáadjuk a paradicsompürét
és a lisztet. Fölengedjük a húslevessel, felforraljuk, majd
ízesítjük. Egy tűzálló tálban elhelyezzük az endíviákat
és a négyfelé vágott keménytojásokat. Leöntjük a
szósszal, a reszelt sajttal, és sütőben megpirítjuk.



Fortélyok:

A sütéshez az apróbbakat, más felhasználásra a nagyobbakat
vásároljuk. Sötét, hűvös helyen tárolva két-három hétig
is friss marad. Mélyhűteni nem szabad. Tartós fényben
megzöldülhet, de minősége nem romlik. Vegyszermentes
biotermék, egyszer? öblítéssel tisztítható. A
felhasználás során ne használjunk bevonat nélküli
fémedényt, mert az endívia megbarnul. Sütéskor megmarad a
színe, ha néhány csepp citromlét adunk hozzá. Kesernyés
ízét csökkenthetjük, ha a torzsáját kivágjuk.)