Kereső toggle

Ízvilág

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

VOMBERG FRIGYES, a Valentine étterem (Várkert Casino)
konyhafőnökének ajánlata

Zöldséges marhatekercs (4 fő
részére)

Hozzávalók: 600 g sovány marhacomb 1 evőkanál
aprított petrezselyem 1/2 szál póréhagyma
steakfűszerkeverék, só 2db savanyú uborka 5 db babérlevél
sárgarépa 150 g 2 csapott evőkanál liszt 50 g zeller 2 dl
tejföl 1 evőkanál mustár 1 dl tejszín 4 fej gomba 50 g
margarin bors ízlés szerint

A marhahúsból vékony, nagy szeleteket vágunk, majd
megütögetjük, hogy egyenlő vastagságú tegyen. Betöltjük a
tisztított és vékony csíkokra vágott zöldségekkel és
uborkával; sóval, steakfűszerrel, borssal, mustárral
ízesítjük, majd a töltött káposztához hasonló módon
feltekerjük. A hústekercseket szorosan egymás mellé
helyezzük, majd babérleveleket, margarint teszünk rá.
Fűszerezzük ízlés szerint fűszerekkel, és annyi vizet
öntünk hozzá, hogy 3/4 részig legyen. Fedővel vagy
fóliával letakarva 150 ºC-os sütőben puhára pároljuk. Ha
kész, a húsokat kivesszük, a levet tejföl, liszt,
tejszínből készült habarással besűrítjük. Rövid ideig
forraljuk és leszűrjük. Hozzáadjuk a petrezselymet.
Tálalásnál a húsokat felszeleteljük, mártással bevonjuk.
Köretnek krokettet, párolt zöldségeket, tésztát adhatunk.

Habban sült gesztenyebomba (4 fő
részére)

Hozzávalók: 250 g gesztenyemorzsa 3 dl rum 1 kis
üveg magozott meggy 3 tojásfehérje 30 g darált dióbél 60 g
cukor piskótalap 2 dl fahéjöntet

Tetszés szerint formát vagy csészét kibélelünk folpack
fóliával – így könnyebb lesz kivenni a tölteléket – és
megtöltjük az áttört gesztenyemassza és a rum keverékével
úgy, hogy a közepén lyukas legyen. A lyukba töltjük bele a
kicsavart magozott meggyet, amit előzőleg elkeverünk a darált
dióval és 20 g cukorral. Piskótalapból megfelelő méret?
alapot vágunk ki, arra helyezzük rá a formából a fólia
segítségével kiemelt gesztenyebombát. A tojások fehérjét a
maradék cukorral kemény habbá verjük, majd habzsák
segítségével felspricceljük a bombára. 200 fokon
előmelegített sütőben, kb. 5 perc alatt készre sütjük.
Akkor szép, ha egy kicsit megpirul. Ha szeretjük, tálalhatjuk
fahéjöntettel.

Olvasson tovább: