Kereső toggle

Teniszmesterek Budapesten

Már klasszikusnak számít a gála

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

2012-ben sem maradtak felejthetetlen élmény nélkül a tenisz szerelmesei. Minden idők legjobb magyar férfi teniszezője, Taróczy Balázs gondoskodik róla, hogy kicsi, de élő teniszt láthassunk évről évre. Még be sem ütötték az utolsó poént a 2011. évi IV. Tennis Classics Gálán, mikor a wimbledoni bajnok már hozzákezdett az ez évi verseny szervezéséhez. Jókor és eredményesen.

Björn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Stefan Edberg, Goran Ivanisevic, Jevgenyij Kafelnyikov, Gael Monfils, Fernando Verdasco, Robin Söderling, Tomas Berdych. Néhány név az elmúlt évek Tennis Classics Gáláiról. Az a bizonyos léc magasra volt helyezve. Mégis sikerült megugrani, mert nagyszerű teniszezőket és látványos labdameneteket láthattunk.

A „szenior” páros Carlos Moya, Mark Philippoussis ellenében. Az aktuális világranglista élmezőnyéből Janko Tipsarevic Gilles Simon ellenfeleként, továbbá a világ első számú teniszlabdazsonglőre, az Iránból disszidált Mansour Bahrami ismét minőségi teniszt ígért. Sajnos, amíg nem vagyunk képesek a férfi teniszezőknek akárcsak egy 250-es ATP-tornára pénzt szerezni és – sportdiplomáciai kapcsolatok segítségével valóságos – élő tenisztornát „tető alá” hozni, ezzel kell beérnünk. Ezért aztán ennek is örülnünk illik, mert ha csak egy csipetnyit is, de ismét ízelítőt kaphatunk a világ egyik legnépszerűbb labdasportjának minőségi játékából.

A mallorcai Moya Spanyolország történetének első világranglista-vezetője (1999), Grand Slam-trófeát a Roland Garroson nyert (1998), és további 20 ATP-sikere tanúskodik arról, hogy jól bánik a 6,7 cm átmérőjű labdával. Fiatal szenior játékos, 36 éves, mint ellenfele, Mark Philippoussis. A Scud (amerikai rakéta) becenevet adogatásainak sebességével nyerte el a mokány, görög származású ausztrál. Szerepelt már sikeresen párválasztó show-ban is, de azért a teniszpálya sem idegen a számára. Kétszer játszott már GS-döntőben, először 1998-ban a US Openen, majd 2003-ban Roger Federertől szenvedett vereséget Wimbledonban. Vele kapcsolatban nekünk, magyaroknak különleges emlékeink vannak. Az ausztrál Davis-kupa-csapat egyes játékosaként mindent eldöntő ötödik mérkőzést játszott a mi Krocskó Józsinkkal 1995-ben a Kisstadionban. A fiatal Mark volt az esélyes, de a mi fiúnk csodálatos egykezes fonák egyenes elütéseivel őrületbe kergette az ausztrált, aki egyre többet hibázott, végül négy szettben Krocskó a mi csapatunkat juttatta fel az „A” csoportba. Számunkra Philippoussis magyarországi tenisze kapcsán mindenekelőtt ezek az emlékek elevenednek meg. A spanyollal a veterán ranglista első két helyét foglalják el, ennek megfelelően jó kis labdamenetekkel bemelegítették a szokatlan időponthoz képest is szép számmal gyülekező teniszkedvelőket. A mérkőzés barátságos bemutató jellege valószínűvé tette, hogy két játszma után 1:1 lesz az állás, és az úgynevezett (10 pontig tartó) rövidített játék dönti majd el a végeredményt. Így is lett, és 10:7-re Carlos Moya javította a statisztikáját.

A 27 éves, Nizzában született francia Gilles Simon a Poussin (kicsi) becenévre kapja fel a tekintetét, és 10 tornagyőzelmének segítségével már 2009-ben megérkezett a ranglista 6. helyére. Simon súlyos sérülést szenvedett, utána hosszú szünet következett pályafutásában. Ezután küzdötte fel magát idén újra a 16. helyig. A cérnavékony francia maga a megbízhatóság. Kevés a különbség, hogy neki vagy a falnak üti az ellenfél a labdát, mert azok visszajönnek, mint a postán rosszul címzett levél.

Janko Tipsarevic, a 28 éves szerb, színes egyéniség. A hátán Dosztojevszkij-idézet olvasható, kizárólag japánok számára, az állán körszakáll, arcán színes dioptriás szemüveg, a jobbján a szintén színes topmodell felesége. Amúgy az enyhén X felé hajló lábát elég gyorsan szedi, részben ennek, valamint hihetetlen küzdőképességének köszönheti, hogy Novák Djokoviccsal 2010-ben Davis-kupát nyertek, és azt is, hogy ez év áprilisára a top 10 tagja lehetett (9. hely). 2011 után idén is tagja lett – Nadal sérülése után – az ATP-világbajnokság nyolcas mezőnyének.

Igazi „éleset” meccseztek a franciával, akár egy ATP 500 döntőjének is beillett volna. Az első játszmában kétszer is elnyerte Simon a szerb adogatását. A másodikban előbb a szerb breakelt, amit a francia azonnal visszanyert, majd a francia 4:3-nál rendkívül látványos nyerő ütésekkel megismételte a breaket, és 6:3, 6:3-ra behúzta a mérkőzést, melyet sűrűn kísért a teljesítményüket elismerő tapsvihar.

S jött az iráni Bahrami, aki ötből ötödször kápráztatott és kényeztetett el minket. Előbb hat teniszpalántának osztotta a labdát, és már itt is gyakran lettek pirosak a tenyerek. Majd következett a hab a tortán, illetve a páros. Az 56 éves teniszművész, bohóc abszolút tartozéka az ilyen rendezvényeknek. Olyat tud, ami egyedülálló és csak hozzávetőlegesen leírható. Az egyszerűbb trükkök, minthogy egyik kezében 6, azaz hat labdát tart, és a hetedikkel játszik, még hagyján, de amikor a 20 méterre felütött labda a zsebében landol, az már érdekesebb. Mikor az ellenfeleknek háttal horgot üt, és pont lesz, az már bravúr. Amikor pedig erővel ráütik a labdát, ami rajta „ragad” az ütőjén, majd odamegy a hálóhoz, és leejti, úgy, hogy alig pattan fel, az már zseniális. Szinte lehetetlen írásban megjeleníteni a bravúrjait, ezeket látni kell! Ezért, Balázs, várjuk a 6. Tennis Classics-ot!

Olvasson tovább: